Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).
EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.
Uz Jēdzienu sadaļu
Informācija par Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrā (LKI) iekļautajām kvalifikācijām
4
4
3
1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas priekšstata līmenī:
1.1. inženiergrafika;
1.2. nozares normatīvie akti, standarti un cita reglamentējošā dokumentācija;
1.3. lietišķo pētījumu metodikas pamati;
1.4. komercdarbības pamati;
1.5. personāla vadības pamati.
2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī:
2.1. bioķīmijas pamati;
2.2. procesu validācijas un iekārtu kvalificēšanas principi;
2.3. spiediena iekārtas un to darbība;
2.4. telpu klasifikācija;
2.5. datorizētās projektēšanas programmas;
2.6. dokumentu pārvaldības pamatprincipi;
2.7. kvalitātes nodrošināšana;
2.8. profesionālie termini valsts valodā un vienā svešvalodā.
3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī:
3.1. ķīmijas pamati;
3.2. mikrobioloģijas pamati;
3.3. biotehnoloģijas pamati;
3.4. ķīmisko vielu klasifikācija un marķējums;
3.5. biotehnoloģiskie procesi;
3.6. biotehnoloģiskās ražošanas iekārtu un palīgiekārtu veidi, uzbūve un darbības pamatprincipi;
3.7. biomasas atdalīšanas paņēmieni, iekārtas, to veidi, uzbūve un darbības pamatprincipi;
3.8. biotehnoloģisko produktu izdalīšanas un attīrīšanas procesi;
3.9. biomasas inaktivācijas paņēmieni biotehnoloģijas jomā;
3.10. biotehnoloģiskā ražošanas procesa gala produkta apstrādes metodes;
3.11. tehnoloģisko komunikāciju veidi, uzbūve un darbības pamatprincipi;
3.12. tehnoloģisko komunikāciju savienojumu veidi un darbības principi;
3.13. tehnoloģiskās shēmas, to veidi un apzīmējumi;
3.14. paraugu ņemšanas metodes, marķēšanas un uzglabāšanas pamatprincipi;
3.15. fasēšanas veidi, iekārtas un materiāli;
3.16. marķēšanas pamatprincipi;
3.17. iekārtu marķēšanas veidi;
3.18. metroloģija, mērierīces un mērinstrumenti;
3.19. laboratorijas darba tehnika;
3.20. elektroiekārtas;
3.21. aseptiskās metodes un higiēnas prasības;
3.22. rūpnieciskās mazgāšanas principi un iekārtas;
3.23. dezinfekcijas līdzekļi un to veidi;
3.24. sterilizācijas procesi, to veidi un iekārtas;
3.25. tīrīšanas un dezinfekcijas iekārtas, to veidi un pielietojums;
3.26. dekontaminācijas veidi;
3.27. atkritumu klasifikācija un to apsaimniekošanas veidi;
3.28. automātiskās un attālinātās procesa vadības sistēmas;
3.29. labas ražošanas prakses principi;
3.30. darba organizācija;
3.31. darba aizsardzība (kolektīvie un individuālie aizsardzības līdzekļi, darba vietas ergonomika, ugunsdrošība, elektrodrošības noteikumi, pirmā palīdzība, rīcība pirmsavārijas un avārijas situācijās);
3.32. vides aizsardzības pamatprincipi un normatīvo aktu prasības;
3.33. saskarsmes psiholoģija;
3.34. profesionālās un vispārējās ētikas principi;
3.35. valsts valoda;
3.36. viena svešvaloda profesionālās saziņas līmenī;
3.37. informācijas tehnoloģijas;
3.38. darba tiesisko attiecību normas.
1. Veikt biotehnoloģisko iekārtu, palīgiekārtu un tehnoloģisko komunikāciju vizuālo un tehnisko novērtējumu.
2. Lasīt tehnoloģisko shēmu un nodrošināt tās īstenošanu atbilstoši biotehnoloģiskajam procesam.
3. Veikt biotehnoloģisko iekārtu un tehnoloģisko komunikāciju savienošanu un atvienošanu.
4. Veikt biotehnoloģisko ražošanas procesu saskaņā ar tehnoloģisko dokumentāciju.
5. Sagatavot un sterilizēt barotni atbilstoši tehnoloģiskajai dokumentācijai.
6. Izveidot procesa materiālu bilanci.
7. Sagatavot sējmateriālu un citus biotehnoloģiskajam ražošanas procesam nepieciešamos reaģentus un materiālus atbilstoši reglamentējošajai dokumentācijai.
8. Veikt biomasas atdalīšanas procesu atbilstoši tehnoloģiskajai dokumentācijai.
9. Noņemt paraugus kvalitātes kontrolei.
10. Izvērtēt paraugu kvalitātes kontroles rezultātus.
11. Apkopot biotehnoloģiskā ražošanas procesa rezultātus.
12. Identificēt novirzes no tehnoloģiskā režīma un noteikt nepieciešamās korektīvās darbības.
13. Veikt eksperimentus saskaņā ar plānu/protokolu gala produkta ražošanas procesu optimizācijas nolūkos.
14. Optimizēt biotehnoloģisko ražošanas procesu atbilstoši savai kompetencei.
15. Veikt biotehnoloģiskā ražošanas procesa gala produkta izdalīšanu saskaņā ar tehnoloģisko dokumentāciju.
16. Veikt biotehnoloģiskā ražošanas procesa gala produkta attīrīšanas procesu saskaņā ar tehnoloģisko dokumentāciju.
17. Veikt biotehnoloģiskā ražošanas procesa gala produkta apstrādi (koncentrēšanu, žāvēšanu, granulēšanu) saskaņā ar tehnoloģisko dokumentāciju.
18. Fasēt, iepakot un marķēt biotehnoloģiskā ražošanas procesa gala produktu.
19. Piemērot bioloģiskās izcelsmes atkritumu (t.sk. bīstamo) apstrādes un nodošanas principus.
20. Aizpildīt, kontrolēt un apkopot biotehnoloģiskā ražošanas procesa dokumentāciju, organizēt tās apriti.
21. Izstrādāt un aktualizēt ražošanas dokumentāciju.
22. Marķēt biotehnoloģiskās iekārtas, palīgiekārtas, tehnoloģiskās komunikācijas un materiālus.
23. Organizēt jaunu iekārtu uzstādīšanu.
24. Veikt iekārtu kvalificēšanas testus sadarbībā ar piegādātāju un citām struktūrvienībām.
25. Veikt biotehnoloģisko iekārtu, palīgiekārtu un tehnoloģisko komunikāciju tīrīšanu un dekontamināciju.
26. Nodrošināt mazgāšanas un dezinficējošo šķīdumu sagatavošanu.
27. Lietot aseptiskos darba paņēmienus un nodrošināt higiēnas prasību ievērošanu.
28. Nodrošināt tīru un sakoptu darba vidi.
29. Piemērot labas ražošanas prakses principus.
30. Lasīt un izprast nozares normatīvos aktus, standartus un citu reglamentējošo dokumentāciju.
31. Racionāli izmantot resursus.
32. Veikt darbu patstāvīgi un uzņemties atbildību par sava darba rezultātu.
33. Strādāt komandā, izvairīties no konfliktsituācijām, novērst un risināt konfliktus.
34. Ievērot profesionālās un vispārējās ētikas principus.
35. Atrast, analizēt un atlasīt informāciju par jaunākajām tehnoloģijām profesijā un patstāvīgi pilnveidot profesionālo kompetenci.
36. Ievērot darba aizsardzības normatīvo aktu prasības.
37. Sniegt pirmo palīdzību.
38. Rīkoties pirmsavārijas un avārijas situācijās.
39. Ievērot vides aizsardzības normatīvo aktu prasības.
40. Pārvaldīt valsts valodu.
41. Pārvaldīt vienu svešvalodu profesionālās saziņas līmenī.
42. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā un vienā svešvalodā.
43. Lietot informācijas tehnoloģijas.
44. Ievērot darba tiesisko attiecību normas.
1. Spēja veikt biotehnoloģisko iekārtu, palīgiekārtu, tehnoloģisko komunikāciju vizuālo un tehnisko novērtējumu atbilstoši ekspluatācijas dokumentācijai un marķējumam, izmantojot atbilstošus mērinstrumentus un mēriekārtas.
2. Spēja lasīt tehnoloģisko shēmu un nodrošināt tās īstenošanu noteiktajam biotehnoloģiskajam procesam.
3. Spēja nodrošināt biotehnoloģisko iekārtu un tehnoloģisko komunikāciju savienošanu atbilstoši tehnoloģiskajai shēmai.
4. Spēja veikt biotehnoloģisko procesu, izmantojot mehāniskās un automātiskās procesa vadības iekārtas atbilstoši tehnoloģiskajai dokumentācijai.
5. Spēja sagatavot barotni atbilstoši tehnoloģiskajai dokumentācijai un veikt eksperimentus/pētījumus barotnes optimizācijas nolūkos saskaņā ar plānu/protokolu.
6. Spēja aprēķināt procesa materiālu bilanci, lietot sterilizācijas iekārtas.
7. Spēja sagatavot sējmateriālu, reaģentus un izvēlēties piemērotākos materiālus biotehnoloģiskajam procesam atbilstoši reglamentējošajai dokumentācijai.
8. Spēja veikt barotnes iekraušanu, sējmateriāla ievadīšanu reaktorā un materiālu ievadi biotehnoloģiskā ražošanas procesa laikā saskaņā ar tehnoloģisko dokumentāciju, lietojot aseptiskas metodes.
9. Spēja veikt biotehnoloģiskos ražošanas procesus, ievērojot standarta operāciju procedūras un labas ražošanas prakses principus.
10. Spēja noņemt paraugus kvalitātes kontroles nolūkos, izvērtēt un apkopot testēšanas rezultātus atbilstoši tehnoloģiskajai dokumentācijai.
11. Spēja apkopot biotehnoloģiskā ražošanas procesa datus, identificēt un izvērtēt novirzes iekārtu darbībā un tehnoloģiskajā procesā, noteikt to cēloņus.
12. Spēja analizēt biotehnoloģiskā ražošanas procesa datus un pilnveidot biotehnoloģiskos procesus atbilstoši labas ražošanas prakses principiem.
13. Spēja veikt eksperimentus saskaņā ar plānu/protokolu gala produkta ražošanas procesu optimizācijas nolūkā.
14. Spēja veikt biomasas atdalīšanu, izmantojot tam paredzētās iekārtas, un gatavā produkta izdalīšanu atbilstoši tehnoloģiskajai dokumentācijai.
15. Spēja veikt biotehnoloģiskā ražošanas procesa gala produkta apstrādi saskaņā ar tehnoloģisko dokumentāciju, izmantojot biotehnoloģiskās ražošanas iekārtas.
16. Spēja veikt biotehnoloģiskā ražošanas procesa gala produkta fasēšanu, iepakošanu, marķēšanu un izvērtēt tā kvalitātes kontroles rezultātus.
17. Spēja identificēt un marķēt nekvalitatīvu biotehnoloģiskā ražošanas procesa gala produktu, iekārtas, palīgiekārtas un tehnoloģiskās komunikācijas.
18. Spēja piemērot bioloģiskās izcelsmes atkritumu (t.sk. bīstamo) apstrādes un nodošanas principus, veikt biotehnoloģiskā procesa atlikumu sagatavošanu tālākai pārstrādei un utilizācijai.
19. Spēja strādāt ar ražotāja iekārtu ekspluatācijas dokumentāciju, organizēt iekārtu uzstādīšanu un veikt kvalificēšanas testus atbilstoši plānam/protokolam, sagatavot iekārtu ekspluatācijas instrukcijas.
20. Spēja veikt biotehnoloģisko ražošanas iekārtu, tehnoloģisko komunikāciju tīrīšanu, sterilizāciju un dekontamināciju, izmantojot rūpnieciskās mazgāšanas un sterilizācijas iekārtas, dezinficējošos līdzekļus.
21. Spēja ievērot personāla, telpu un iekārtu higiēnas prasības, lietojot kolektīvos un individuālos higiēnas līdzekļus, atbilstošus tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļus un iekārtas.
22. Spēja organizēt un veikt darbu patstāvīgi, ievērojot termiņus un kvalitātes prasības, taupot resursus un uzņemoties atbildību par sava darba rezultātu.
23. Spēja sadarboties ar darba vadītāju un kolēģiem, lietojot pozitīvas saskarsmes prasmes un ievērojot profesionālās un vispārējās ētikas principus.
24. Spēja organizēt darbu saskaņā ar nozares reglamentējošo dokumentāciju.
25. Spēja izstrādāt un aktualizēt ražošanas dokumentāciju.
26. Spēja pašizglītoties un pilnveidot profesionālās kompetences.
27. Spēja izprast un ievērot darba aizsardzības normatīvo aktu prasības, strādājot ar iekārtām, mikroorganismu kultūrām un ķīmiskajām vielām, veikt darba pienākumus, nekaitējot savai un citu personu veselībai, izmantojot atbilstošus kolektīvos un individuālos aizsardzības līdzekļus.
28. Spēja strādāt ar spiediena iekārtām un elektroiekārtām.
29. Spēja sniegt pirmo palīdzību.
30. Spēja izprast un ievērot vides aizsardzības normatīvo aktu prasības un veikt darba pienākumus, nekaitējot videi.
31. Spēja sazināties valsts valodā un vienā svešvalodā.
32. Spēja lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā un vienā svešvalodā.
33. Spēja lietot informācijas tehnoloģijas.
34. Spēja ievērot darba tiesisko attiecību normas.
Profesionālās kvalifikācijas cits nosaukums “Biotehnoloģisko procesu tehniķis”.
4
4
3
Inženierzinātnes un tehnoloģijas (52)
Izglītības programmu grupa (ISCED)Ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija (ISCED 2011) (524)
Kvalifikācija izglītības pakāpēVidējā izglītība
Kvalifikācijas veidsProfesionālās izglītības kvalifikācija
Pilna vai daļējaPilna kvalifikācija
Cita informācija
Aktīva kvalifikācija
Pēdējie labojumi: 03.09.2021
Ievietots: 07.05.2016