Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).
EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.
Uz Jēdzienu sadaļu
Informācija par Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrā (LKI) iekļautajām kvalifikācijām
2
2
1
1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas priekšstata līmenī:
1.1. darba tiesiskās attiecības;
1.2. psiholoģijas pamati;
1.3. uzņēmuma darba organizācija.
2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī:
2.1. vispārējās higiēnas prasības;
2.2. prasības materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku;
2.3. iekārtu elektrodrošības noteikumi;
2.4. ugunsdrošības noteikumi;
2.5. darba vides riska faktori;
2.6. preču uzglabāšanas prasības;
2.7. pārtikas preces, to iedalījums, raksturojums;
2.8. nepārtikas preces, to iedalījums, raksturojums;
2.9. preču, naudas līdzekļu un materiālo vērtību uzskaites pamati;
2.10. preču pieņemšanas un nodošanas dokumentācija;
2.11. profesionālie termini valsts valodā un vienā svešvalodā.
3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī:
3.1. darba vietas organizācija tirdzniecības uzņēmumos;
3.2. tirdzniecības telpu iekārtojums;
3.3. preču izvietošanas pamatprincipi;
3.4. tirdzniecības uzņēmuma tehnoloģiskais aprīkojums, darbības pamatprincipi un ekspluatācija;
3.5. tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļi, to lietošana;
3.6. ķīmisko līdzekļu uzglabāšanas noteikumi;
3.7. pircēju apkalpošanas un profesionālās saskarsmes pamati;
3.8. matemātiskie aprēķini (laukuma, daudzuma, svara aprēķināšana);
3.9. valsts valoda;
3.10. viena svešvaloda saziņas līmenī;
3.11. darba aizsardzība;
3.12. vides aizsardzība;
3.13. pirmās palīdzības sniegšana.
1. Organizēt darba vietu.
2. Pārvietot pārdošanai paredzētās preces no noliktavas uz tirdzniecības zālēm.
3. Veikt iekšējo preču pieņemšanu un uzskaiti atbilstoši uzņēmuma kvalitātes prasībām.
4. Izvietot preces vitrīnās, plauktos un citur tirdzniecības zālē.
5. Izvietot precēm atbilstošās cenu zīmes.
6. Ievērot preču uzglabāšanas noteikumus un realizācijas termiņus.
7. Noteikt kritiskos punktus preču uzglabāšanas un tirdzniecības procesā.
8. Veikt preču kvalitātes novērtēšanu organoleptiski.
9. Izņemt bojātas preces vai preces ar bojātu noformējumu, informējot par to tiešo darba vadītāju.
10. Savākt, sašķirot izlietoto iepakojumu un palīgmateriālus.
11. Strādāt ar tirdzniecības zāles inventāru, aprīkojumu un palīgierīcēm.
12. Veikt plauktu, vitrīnu, tirdzniecības telpu tīrīšanu, izmantojot atbilstošus uzkopšanas un dezinfekcijas līdzekļus.
13. Informēt pircējus par precēm.
14. Palīdzēt pircējam izvēlēties preci, demonstrēt tirdzniecībā esošās preces.
15. Veikt nepieciešamos aprēķinus mērāmām, sveramām precēm atbilstoši pircēja vajadzībām.
16. Ievērot darba aizsardzības, elektrodrošības un ugunsdrošības noteikumus.
17. Ievērot ekspluatācijas noteikumus darbā ar tirdzniecības uzņēmuma aprīkojumu.
18. Sniegt pirmo palīdzību.
19. Ievērot higiēnas normas un prasības.
20. Pārvaldīt valsts valodu un ievērot saskarsmes pamatprincipus.
21. Pārvaldīt vienu svešvalodu saziņas līmenī.
22. Pielietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā un vienā svešvalodā.
23. Pielietot datoru informācijas ieguvei.
1. Spēja kvalitatīvi un laikā pildīt darba uzdevumus saskaņā ar amata aprakstu un tirdzniecības uzņēmuma darba kārtības noteikumiem.
2. Spēja veikt preču iekšējo pieņemšanu un uzskaiti, sekojot preču atbilstībai tirdzniecības prasībām.
3. Spēja izprast un ievērot personīgās higiēnas prasības preču realizācijas procesā.
4. Spēja pielietot tirdzniecības uzņēmuma aprīkojumu un palīgierīces preču pārvietošanai un izvietošanai plauktos, vitrīnās un tirdzniecības zālē.
5. Spēja izvietot preces pēc preču grupām un veidiem, ievērojot izvietojuma plānus tirdzniecības zālē.
6. Spēja pastāvīgi sekot pārdodamo preču kvalitātei, izskatam un derīguma termiņam.
7. Spēja noteikt bojātas preces vai preces ar bojātu iepakojumu.
8. Spēja savākt, sašķirot izlietotos palīgmateriālus un iepakojumu, izmest tam paredzētajos konteineros.
9. Spēja uzturēt kārtībā un tīrībā tirdzniecības zāli, pielietot atbilstošus tīrīšanas, mazgāšanas un dezinficēšanas līdzekļus.
10. Spēja praktiski pielietot darba aizsardzības, elektrodrošības, ugunsdrošības noteikumu prasības un veikt darba pienākumus, ievērojot vides aizsardzības prasības.
11. Spēja darboties komandā, ievērojot darba ētikas principus.
12. Spēja sadarboties ar pircējiem, sniegt informāciju par precēm, ievērojot apkalpošanas kultūru.
13. Spēja sazināties valsts valodā un vienā svešvalodā.
Profesionālās kvalifikācijas cits nosaukums “Pārdevēja palīgs”
2
2
1
Komerczinības un administrēšana (34)
Izglītības programmu grupa (ISCED)Vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība (341)
Kvalifikācija izglītības pakāpēPamatizglītība
Kvalifikācijas veidsProfesionālās izglītības kvalifikācija
Pilna vai daļējaPilna kvalifikācija
Cita informācija
Aktīva kvalifikācija
Pēdējie labojumi: 13.06.2020
Ievietots: 07.05.2016