Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).
EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.
Uz Jēdzienu sadaļu
Informācija par Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrā (LKI) iekļautajām kvalifikācijām
4
4
3
1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai priekšstata līmenī nepieciešamas zināšanas par dārzkopības produkcijas pārstrādes pamatiem.
2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī:
2.1. stādāmā materiāla audzēšana;
2.2. augu morfoloģija un fizioloģija;
2.3. augkopības kultūru ieviešana augu sekai;
2.4. bioloģiskā lauksaimniecība, ekoloģiskās produkcijas audzēšana;
2.5. darbu organizācija un plānošana;
2.6. mašīnas un mehānismi, to lietošana;
2.7. augu aizsardzības līdzekļi, to lietošanas īpatnības;
2.8. saimniecības datu uzskaite, grāmatvedības dokumentācija, komercdarbības pamati;
2.9. tirgzinības pamati;
2.10. profesionālie termini valsts valodā un vienā svešvalodā;
2.11. darba aizsardzība;
2.12. vides aizsardzība un videi nekaitīgi darba paņēmieni;
2.13. darba tiesiskās attiecības.
3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī:
3.1. dārzkopībā lietojamo augu sortiments augļkopībā, dārzeņkopībā, puķkopībā;
3.2. dārzkopībā lietojamo šķirņu sortiments augļkopībā, dārzeņkopībā, puķkopībā;
3.3. dārzkopības kultūru audzēšanas specifika atklātā laukā un siltumnīcās;
3.4. dārzkopības kultūru audzēšanas specifika mazdārziņā un lielražošanā;
3.5. dārzeņu, augļaugu, ogulāju un puķu viengadīgie un daudzgadīgie stādījumi, to ierīkošana un kopšana;
3.6. audzēšanai piemērotās augsnes, substrāti, to ielabošana;
3.7. lauku iemērīšana un platības aprēķini;
3.8. augu mēslošanas līdzekļi, to lietošana;
3.9. dārzkopības produkcijas realizācija;
3.10. dārzkopības produkcijas uzglabāšana;
3.11. produkcijas kvalitātes prasības;
3.12. valsts valoda;
3.13. viena svešvaloda saziņas līmenī.
1. Noteikt augsnes tipu, mehānisko sastāvu un augsnes skābumu (pH).
2. Noņemt augsnes vidējo paraugu.
3. Lietot augšņu kartogrammas.
4. Izmērīt un aprēķināt lauka platības.
5. Orientēties klimatiskajai zonai piemērotajā augu sortimentā.
6. Pazīt augus, to sēklas, dēstus, pavairošanas paņēmienus.
7. Sastādīt optimālu augu seku konkrētai augu kultūrai.
8. Izvēlēties augsnes apstrādes tehnoloģiju atbilstoši augsnes īpašībām.
9. Veikt augsnes pamatapstrādi.
10. Novērtēt augsnes apstrādes kvalitāti.
11. Veikt nezāļu profilaktisko ierobežošanu.
12. Sagatavot sēklu un (vai) stādāmo materiālu sējai un (vai) stādīšanai.
13. Pazīt sēklas materiālu un augu dēstus dažādās attīstības pakāpēs.
14. Regulēt sējmašīnu atbilstošās augu kultūras sējai.
15. Sēt un (vai) stādīt.
16. Veikt kultūraugu papildmēslošanu.
17. Veikt nezāļu mehānisko un ķīmisko apkarošanu.
18. Veidot augļu koku vainagus atbilstoši audzējamai augļu koku kultūrai un izvēlētajam vainaga tipam.
19. Kopt un veidot ogu krūmus.
20. Kopt ilggadīgos stādījumus.
21. Kopt dārzeņu kultūru stādījumus.
22. Izvērtēt apputeksnēšanas nepieciešamību atklātā laukā un siltumnīcās.
23. Izmantot augu mēslošanas līdzekļus.
24. Izmantot augu aizsardzības līdzekļus.
25. Kopt dekoratīvo apstādījumu augus atbilstoši audzēšanas prasībām.
26. Kopt viengadīgās un daudzgadīgās puķes atbilstoši audzēšanas prasībām.
27. Noteikt kultūraugu gatavības pakāpi.
28. Novākt ražu.
29. Sagatavot novākto produkciju uzglabāšanai.
30. Sagatavot telpas ražas uzglabāšanai.
31. Veikt ražas glabāšanas kontroli, nodrošināt uzglabāšanas apstākļus.
32. Noformēt produktu tirgum.
33. Aprēķināt kultūraugu stādu daudzumu konkrētai platībai.
34. Izvēlēties piemērotākās tehnoloģijas un režīmus stādu audzēšanā.
35. Kopt stādus/dēstus.
36. Pasūtīt darbam nepieciešamās mašīnas, mehānismus un darbarīkus.
37. Izvēlēties lauksaimniecības mašīnas atbilstoši tehnoloģiskajām prasībām.
38. Aprēķināt nepieciešamo kultūraugu šķirņu sēklu/dēstu daudzumu.
39. Lietot bioloģiskās un integrētās audzēšanas metodes.
40. Pārvaldīt valsts valodu.
41. Pārvaldīt vienu svešvalodu saziņas līmenī.
42. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā un vienā svešvalodā.
43. Kontrolēt procesus augos un augsnē.
44. Ievērot produktu reglamentējošos standartus.
45. Sastādīt tehnoloģiskās kartes produkta ražošanai.
46. Novērtēt izejmateriālu kvalitāti.
47. Orientēties tirgus piedāvājumā un pieprasījumā.
48. Veikt darba un resursu uzskaiti.
49. Sagatavot un sniegt informāciju, reklamēt produkciju.
50. Saudzēt apkārtējo vidi.
51. Ievērot darba aizsardzības noteikumus.
52. Veidot lietišķas attiecības kolektīvā.
53. Informēt klientus.
54. Ievērot ētikas normas.
1. Spēja sagatavot darba uzdevumus, plānot un organizēt savu darbu.
2. Spēja izvēlēties audzējamās kultūras un šķirnes atbilstoši specializācijai, ražošanas un realizācijas iespējām.
3. Spēja sastādīt augu seku, pamatojoties uz saimniecībā audzējamām augu kultūrām un augsnes agroķīmisko vērtējumu.
4. Spēja sēt un (vai) stādīt kultūraugus, pareizi sagatavojot augsni siltumnīcā un (vai) atklātā laukā.
5. Spēja kopt un veidot augļaugu stādījumus atbilstoši attiecīgās augļaugu kultūras prasībām, izmantojot piemērotākos augu aizsardzības un augu mēslošanas līdzekļus, izvēlēties un veidot piemērotāko vainaga formu.
6. Spēja kopt dārzeņu kultūru stādījumus atbilstoši attiecīgās dārzeņu kultūras prasībām, izmantojot piemērotākos augu aizsardzības un augu mēslošanas līdzekļus.
7. Spēja kopt apstādījumu augus atbilstoši attiecīgās apstādījumu augu kultūras prasībām, izmantojot piemērotākos augu aizsardzības un augu mēslošanas līdzekļus.
8. Spēja noteikt kultūraugu gatavības pakāpi, novākt ražu, izvēloties pareizu tehnoloģiju un novākšanas laiku.
9. Spēja veikt ražas pirmapstrādi un uzglabāt ražu.
10. Spēja sagatavot telpu ražas uzglabāšanai un nodrošināt uzglabāšanas apstākļus.
11. Spēja izvēlēties un veikt kultūraugu pavairošanu, aprēķināt nepieciešamo stādu daudzumu, izvēlēties piemērotāko tehnoloģiju un kopšanu.
12. Spēja atpazīt sēklas materiālu un augu dēstus dažādās attīstības pakāpēs.
13. Spēja izvēlēties lauksaimniecības mašīnas un (vai) mazgabarīta tehniku atbilstoši augu kultūras tehnoloģiskajām prasībām.
14. Spēja izvērtēt produktu pieprasījumu tirgū un nodrošināt realizējamās produkcijas sortimentu, daudzumu, kvalitāti.
15. Spēja veikt saimniecības datu uzskaiti, noformējot dokumentus atbilstoši prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos lietvedības un dārzniecības jomā.
16. Spēja lietot bioloģiskās un integrētās augu audzēšanas metodes, nekaitējot videi.
17. Spēja veikt darba pienākumus, ievērot darba aizsardzības prasības.
18. Spēja sazināties valsts valodā un vienā svešvalodā.
4
4
3
Lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība (62)
Izglītības programmu grupa (ISCED)Dārzkopība (622)
Kvalifikācija izglītības pakāpēVidējā izglītība
Kvalifikācijas veidsProfesionālās izglītības kvalifikācija
Pilna vai daļējaPilna kvalifikācija
Cita informācija
Aktīva kvalifikācija
Pēdējie labojumi: 02.09.2021
Ievietots: 07.05.2016