Ietvarstruktūras līmenis

EKI līmenis

Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).

EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.


Uz Jēdzienu sadaļu
?

4

LKI līmenis

Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (LKI) ir 8 līmeņi. (1. – zemākais, 8. – augstākais).

Līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.

LKI ietver izglītības pakāpes, sākot no pamatizglītības (1. līmenis – speciālā pamatizglītība) un beidzot ar augstāko izglītību (8. līmenis – doktors).


Uz Jēdzienu sadaļu
?

4

Profesionālās kvalifikācijas līmenis
Latvijā pastāv piecu profesionālās kvalifikācijas līmeņu (PKL) sistēma (1. – zemākais, 5. – augstākais).

PKL sistēmā ir iekļautas tikai profesionālās izglītības kvalifikācijas (pamatizglītības, vidējā un augstākās izglītības pakāpē).

PKL raksturo personas gatavību veikt noteiktai sarežģītības un atbildības pakāpei atbilstošu darbu.
?

3

Mācīšanās rezultāti

Mācīšanās rezultāti ir izglītības laikā apgūtās zināšanas, prasmes un kompetences.

Latvijā mācīšanās rezultātus nosaka valsts izglītības standarti un profesiju standarti (profesionālās izglītības kvalifikācijām).

Augstākās izglītības kvalifikācijām mācīšanās rezultātus (plānotos studiju rezultātus) definē augstskolas.


Uz Jēdzienu sadaļu
?

Mācīšanās rezultātus veido saskaņā ar attiecīgo profesijas standartu: Profesiju standartu reģistrs

 

Biškopis

  • Zināšanas

    1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas priekšstata līmenī:
    1.1. bišu indes vākšanas inventārs;
    1.2. bišu inde, tās pārstrāde;
    1.3. bišu paketes, to ražošana un izmantošana;
    1.4. bišu selekcijas teorētiskie pamati;
    1.5. bišu selekcijas metodes;
    1.6. mikrobioloģijas pamati;
    1.7. klimats, tā nozīme augkopībā;
    1.8. augs, tā augšanas apstākļi;
    1.9. bioloģiskā lauksaimniecība;
    1.10. augkopība;
    1.11. dārzeņkopība;
    1.12. augļkopība;
    1.13. ievads komercdarbībā;
    1.14. meža izmantošana;
    1.15. meža atjaunošana;
    1.16. meža aizsardzība;
    1.17. meža taksācija.
    2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī:
    2.1. bišu saimes sabiedriskās funkcijas;
    2.2. medus bišu barība;
    2.3. bišu saimes ligzda;
    2.4. bišu saimes augšana;
    2.5. spietošana;
    2.6. ienesuma izmantošana;
    2.7. bišu saimes ziemošana;
    2.8. bites ķermeņa uzbūve un darbība;
    2.9. vaska izdalīšanās un bišu būvniecības darbība;
    2.10. dravas celtnes un celtnes dravas darbiem;
    2.11. mežu nektāraugi;
    2.12. parku un dekoratīvo stādījumu nektāraugi;
    2.13. augļu dārzu un ogulāju nektāraugi;
    2.14. dārzeņu nektāraugi;
    2.15. pļavu nektāraugi;
    2.16. lopbarības, lauksaimniecības nektāraugi;
    2.17. eļļas, ēteriskās eļļas nektāraugi;
    2.18. īpaši bitēm audzējamie nektāraugi;
    2.19. bite – nektāra savācēja un augu apputeksnētāja;
    2.20. bišu rases, to raksturojums;
    2.21. augsne, tās nozīme;
    2.22. augu maiņa;
    2.23. augsnes apstrāde;
    2.24. sēkla, sēja;
    2.25. nezāles, to ierobežošana;
    2.26. augu aizsardzības pamati;
    2.27. civiltiesības;
    2.28. darba tiesiskās attiecības;
    2.29. zemes tiesības;
    2.30. komercdarbības veidi;
    2.31. personības attīstība;
    2.32. saskarsmes un vadības stili;
    2.33. profesionālie termini valsts valodā un vienā svešvalodā.
    3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī:
    3.1. pamatnoteikumi darbā ar bitēm, ugunsdrošības un darba aizsardzības noteikumi;
    3.2. bišu saimes spēks un mātes kvalitāte;
    3.3. pavasara darbi dravā;
    3.4. bišu saimju pavairošana;
    3.5. bišu māšu audzēšana;
    3.6. ceļojošā dravniecība;
    3.7. bišu saimju ienesums un tā izmantošana;
    3.8. bišu saimju ieziemošanas organizācija;
    3.9. stropu tipi un konstrukcijas;
    3.10. bišu saimju apskates un apkopšanas inventārs;
    3.11. šūnu iestiprināšanas inventārs;
    3.12. bišu māšu audzēšanas un bišu māšu peru pieniņa ražošanas inventārs;
    3.13. medus izsviešanas, izspiešanas, attīrīšanas un glabāšanas inventārs;
    3.14. vaska izejvielu pārstrādes inventārs;
    3.15. ziedputekšņu vākšanas, žāvēšanas un attīrīšanas inventārs;
    3.16. stropu remonts;
    3.17. medus, tā ražošana un pārstrāde;
    3.18. vasks, tā ražošana un pārstrāde;
    3.19. ziedputekšņi, bišu maize, to ražošana un pārstrāde;
    3.20. propoliss, tā ražošana, izmantošana;
    3.21. bišu māšu peru pieniņš, tā ražošana;
    3.22. bišu izmantošana lauksaimniecības kultūraugu apputeksnēšanā;
    3.23. bišu barības bāzes vērtēšana un uzlabošana;
    3.24. bišu māšu audzēšana;
    3.25. darba organizācija;
    3.26. plānošana biškopībā;
    3.27. uzskaite dravā;
    3.28. bišu infekcijas slimības;
    3.29. bišu invāzijas slimības;
    3.30. bišu nelipīgās slimības;
    3.31. bišu kaitēkļi un ienaidnieki;
    3.32. darba vides iekšējā uzraudzība;
    3.33. nelaimes gadījumi, profesionālās saslimšanas, to izmeklēšana, uzskaite;
    3.34. komercdarbības uzsākšana;
    3.35. uzņēmuma vadīšanas pamati;
    3.36. komercdarbības plānošana;
    3.37. grāmatvedības uzskaite komercdarbībā;
    3.38. valsts valoda;
    3.39. viena svešvaloda saziņas līmenī;
    3.40. saskarsme;
    3.41. darba aizsardzība;
    3.42. vides aizsardzība.

  • Prasmes

    1. Veikt bišu saimju agro apskati, novērtēt bišu ziemošanu un sniegt palīdzību.
    2. Novērtēt bišu saimes spēku, barības daudzumu, bišu mātes esību, bišu ligzdas vispārīgo stāvokli.
    3. Iztīrīt vai nomainīt bišu ligzdas grīdiņu.
    4. Veikt pavasara galveno revīziju.
    5. Sagatavot bišu saimes pavasara attīstības posmam (sašaurināt skrejas, ligzdas, papildus nosegt).
    6. Papildināt bišu barības rezerves.
    7. Izlīdzināt bišu saimju spēku.
    8. Pārcelt bišu saimes tīros stropos.
    9. Labot bišu bezmātes un traniņu saimes.
    10. Noņemt paraugus bišu slimību diagnostikai.
    11. Atpazīt bišu slimību klīniskās pazīmes.
    12. Veikt profilaktiskos pasākumus bišu slimību ierobežošanai.
    13. Ārstēt bišu slimības.
    14. Iestiepļot un iešūnot apkāres.
    15. Paplašināt bišu ligzdu, uzlikt medus telpu un otro stāvu.
    16. Daļēji un pilnīgi nomainīt bišu ligzdas.
    17. Sagatavot bišu saimes pārvešanai, pārvest, izvietot novietnē un apkopt pēc pārvešanas.
    18. Novērst spietošanas noskaņu, saņemt un izmantot spietu, sakārtot izspietojamās bišu saimes ligzdu.
    19. Pavairot bišu saimes, izvēloties piemērotāko jaunu bišu saimju veidošanas metodi.
    20. Audzēt bišu mātes, izvēloties dravai piemērotāko bišu māšu audzēšanas paņēmienu.
    21. Izvēlēties un sagatavot bišu māšu audzēšanai nepieciešamās bišu ciltsaimes, bišu māšu audzētājsaimes, tranu saimes.
    22. Kopt bišu saimes ienesuma laikā.
    23. Atņemt, atvākot, izsviest, izspiest, fasēt medu.
    24. Realizēt biškopības produkciju.
    25. Sagatavot bišu saimes ziemošanai, veikt rudens revīziju.
    26. Papildināt bišu barības krājumus ziemošanai, novērtēt to kvalitāti.
    27. Veikt varrozes ārstēšanas pasākumus.
    28. Veikt bišu saimju ziemināšanu un uzraudzību ziemā.
    29. Izvēlēties produktīvu dravas novietni.
    30. Veikt pasākumus bišu barības bāzes uzlabošanai.
    31. Sagatavot un izmantot bišu saimes apputeksnēšanas darbam.
    32. Sagatavot bišu saimes medus ražošanai, ražot medu.
    33. Vākt ziedputekšņus, veikt to pirmapstrādi, uzglabāt.
    34. Iegūt bišu maizi, veikt tās pārstrādi, uzglabāt.
    35. Ražot vasku, sašķirot vaska izejvielas un veikt to pārstrādi vaskā.
    36. Ražot propolisu, veikt tā pirmapstrādi, uzglabāšanu.
    37. Iekārtot un pildīt dravas uzskaites dokumentāciju.
    38. Noformēt bišu saimju izvietošanai nepieciešamos līgumus.
    39. Noformēt preču uzskaites dokumentus un pavaddokumentus.
    40. Iekārtot dravas novietni atbilstoši labas prakses priekšnoteikumiem.
    41. Ievērot higiēnas prasības un paškontroli biškopības produktu apritē.
    42. Ievērot darba aizsardzības un ugunsdrošības prasības dravā.
    43. Pārvaldīt valsts valodu.
    44. Pārvaldīt vienu svešvalodu saziņas līmenī.
    45. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā un vienā svešvalodā.

  • Kompetences

    1. Spēja novērtēt un veikt ekonomiski pamatotus aprēķinus tehnoloģiskā ražošanas cikla nodrošināšanai.
    2. Spēja plānot ražošanas procesu.
    3. Spēja novērtēt dravas cilts materiālu un organizēt ciltsdarbu dravā.
    4. Spēja izaudzēt kvalitatīvas bišu mātes.
    5. Spēja konstatēt bišu saimju saslimšanas gadījumus (profilakse).
    6. Spēja īstenot bišu saimju ārstniecības un profilakses pasākumus dravā.
    7. Spēja sagatavot un izmantot nepieciešamo inventāru un aprīkojumu.
    8. Spēja apkopt bišu saimes atbilstoši labas prakses nosacījumiem.
    9. Spēja sagatavot bišu saimes produktīvā ienesuma izmantošanai.
    10. Spēja sagatavot bišu saimes ziemošanai.
    11. Spēja sagatavot un izmantot bišu saimes lauksaimniecības kultūraugu apputeksnēšanai.
    12. Spēja organizēt ceļojošo dravniecību bišu barības bāzes uzlabošanai.
    13. Spēja organizēt produkcijas ražošanu un pārstrādi atbilstoši labas ražošanas prakses nosacījumiem un paškontroles sistēmas principiem.
    14. Spēja sagatavot saražoto produkciju realizācijai.
    15. Spēja noformēt ražošanas un realizācijas dokumentāciju atbilstoši prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos lietvedības un biškopības jomā.
    16. Spēja organizēt darbu dravā atbilstoši darba aizsardzības un vides aizsardzības prasībām.
    17. Spēja sadarboties, strādāt komandā, pieņemt lēmumus, ievērojot saskarsmes pamatprincipus.
    18. Spēja sazināties valsts valodā un vienā svešvalodā.

Kvalifikācijas ieguves nosacījumi

Iepriekšējā kvalifikācija
Atestāts par vispārējo vidējo izglītību vai Diploms par profesionālo vidējo izglītību
Ieguves veids 
Kvalifikācijas var iegūt izglītības programmu ietvaros vai neformāli apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču novērtēšanas un atzīšanas ceļā (profesionālajā izglītībā LKI 2.-4. līmenis).
?
Formāls (apgūstot izglītības programmu)/
Formāls (ārpus formālās izglītības apgūtās kompetences atzīšanas procedūras ietvaros)
Ieguves ilgums 
Kvalifikācijas apguves ilgums pilna laika mācībās/studijās
?
ne mazāk kā 640 vai ne mazāk kā 960 stundas (640 st. nozīmē 2. PKL, 960 st. atbilst 3. PKL)

Kvalifikācijas dokuments

Kvalifikācijas izsniedzējiestāde

Profesionālās pamata un vidējās izglītības iestāde

Likvidēta/Reorganizēta/Mainīts nosaukums un/vai tips:

- Vecbebru Profesionālā un vispārizglītojošā internātvidusskola

Samazināt

Ietvarstruktūras līmenis

EKI līmenis

Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).

EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.


Uz Jēdzienu sadaļu
?

4

LKI līmenis

Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (LKI) ir 8 līmeņi. (1. – zemākais, 8. – augstākais).

Līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.

LKI ietver izglītības pakāpes, sākot no pamatizglītības (1. līmenis – speciālā pamatizglītība) un beidzot ar augstāko izglītību (8. līmenis – doktors).


Uz Jēdzienu sadaļu
?

4

Profesionālās kvalifikācijas līmenis

Latvijā pastāv piecu profesionālās kvalifikācijas līmeņu (PKL) sistēma (1. – zemākais, 5. – augstākais).

PKL sistēmā ir iekļautas tikai profesionālās izglītības kvalifikācijas (pamatizglītības, vidējā un augstākās izglītības pakāpē).

PKL raksturo personas gatavību veikt noteiktai sarežģītības un atbildības pakāpei atbilstošu darbu.


Uz Jēdzienu sadaļu
?

3

Kvalifikācijas joma, pakāpe un veids

Tematiskā joma (ISCED)
UNESCO izveidotā Starptautiskā standartizētā izglītības klasifikācija - ISCED (International Standard Classification of Education).

Izglītības tematiskā joma un programmu grupa ir ISCED klasifikācijas tematiskie līmeņi.
?

Lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība (62)

Izglītības programmu grupa (ISCED)

Lauksaimniecība (621)

Kvalifikācija izglītības pakāpē
LKI iekļautās Latvijas izglītības sistēmas pakāpes:
- pamatizglītība
- vidējā izglītība
- augstākā izglītība
?

Vidējā izglītība

Kvalifikācijas veids
Latvijas izglītības veidi:
-vispārējā izglītība
-profesionālā izglītība
-akadēmiskā izglītība
?

Profesionālās izglītības kvalifikācija (tālākizglītība)

Pilna vai daļēja

Pilna kvalifikācija

Nozares kvalifikāciju struktūra: Lauksaimniecības nozare

Biškopis plāno un organizē bišu audzēšanu un pavairošanu. Plāno un organizē bišu sagatavošanu produkcijas ieguvei un produkcijas ieguvi. Novērtē bišu veselības stāvokli.

Kvalifikācijas tips:
Pamata kvalifikācija:

Saite uz nozares kvalifikāciju struktūras līmeņu aprakstu

Cita informācija

Valsts izglītības informācijas sistēma

Nacionālā izglītības iespēju datubāze

Aktīva kvalifikācija

Pēdējie labojumi: 12.01.2023

Ievietots: 07.05.2016