Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).
EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.
Uz Jēdzienu sadaļu
Informācija par Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrā (LKI) iekļautajām kvalifikācijām
4
4
3
1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas priekšstata līmenī:
1.1. bišu indes vākšanas inventārs;
1.2. bišu inde, tās pārstrāde;
1.3. bišu paketes, to ražošana un izmantošana;
1.4. bišu selekcijas teorētiskie pamati;
1.5. bišu selekcijas metodes;
1.6. mikrobioloģijas pamati;
1.7. klimats, tā nozīme augkopībā;
1.8. augs, tā augšanas apstākļi;
1.9. bioloģiskā lauksaimniecība;
1.10. augkopība;
1.11. dārzeņkopība;
1.12. augļkopība;
1.13. ievads komercdarbībā;
1.14. meža izmantošana;
1.15. meža atjaunošana;
1.16. meža aizsardzība;
1.17. meža taksācija.
2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī:
2.1. bišu saimes sabiedriskās funkcijas;
2.2. medus bišu barība;
2.3. bišu saimes ligzda;
2.4. bišu saimes augšana;
2.5. spietošana;
2.6. ienesuma izmantošana;
2.7. bišu saimes ziemošana;
2.8. bites ķermeņa uzbūve un darbība;
2.9. vaska izdalīšanās un bišu būvniecības darbība;
2.10. dravas celtnes un celtnes dravas darbiem;
2.11. mežu nektāraugi;
2.12. parku un dekoratīvo stādījumu nektāraugi;
2.13. augļu dārzu un ogulāju nektāraugi;
2.14. dārzeņu nektāraugi;
2.15. pļavu nektāraugi;
2.16. lopbarības, lauksaimniecības nektāraugi;
2.17. eļļas, ēteriskās eļļas nektāraugi;
2.18. īpaši bitēm audzējamie nektāraugi;
2.19. bite – nektāra savācēja un augu apputeksnētāja;
2.20. bišu rases, to raksturojums;
2.21. augsne, tās nozīme;
2.22. augu maiņa;
2.23. augsnes apstrāde;
2.24. sēkla, sēja;
2.25. nezāles, to ierobežošana;
2.26. augu aizsardzības pamati;
2.27. civiltiesības;
2.28. darba tiesiskās attiecības;
2.29. zemes tiesības;
2.30. komercdarbības veidi;
2.31. personības attīstība;
2.32. saskarsmes un vadības stili;
2.33. profesionālie termini valsts valodā un vienā svešvalodā.
3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī:
3.1. pamatnoteikumi darbā ar bitēm, ugunsdrošības un darba aizsardzības noteikumi;
3.2. bišu saimes spēks un mātes kvalitāte;
3.3. pavasara darbi dravā;
3.4. bišu saimju pavairošana;
3.5. bišu māšu audzēšana;
3.6. ceļojošā dravniecība;
3.7. bišu saimju ienesums un tā izmantošana;
3.8. bišu saimju ieziemošanas organizācija;
3.9. stropu tipi un konstrukcijas;
3.10. bišu saimju apskates un apkopšanas inventārs;
3.11. šūnu iestiprināšanas inventārs;
3.12. bišu māšu audzēšanas un bišu māšu peru pieniņa ražošanas inventārs;
3.13. medus izsviešanas, izspiešanas, attīrīšanas un glabāšanas inventārs;
3.14. vaska izejvielu pārstrādes inventārs;
3.15. ziedputekšņu vākšanas, žāvēšanas un attīrīšanas inventārs;
3.16. stropu remonts;
3.17. medus, tā ražošana un pārstrāde;
3.18. vasks, tā ražošana un pārstrāde;
3.19. ziedputekšņi, bišu maize, to ražošana un pārstrāde;
3.20. propoliss, tā ražošana, izmantošana;
3.21. bišu māšu peru pieniņš, tā ražošana;
3.22. bišu izmantošana lauksaimniecības kultūraugu apputeksnēšanā;
3.23. bišu barības bāzes vērtēšana un uzlabošana;
3.24. bišu māšu audzēšana;
3.25. darba organizācija;
3.26. plānošana biškopībā;
3.27. uzskaite dravā;
3.28. bišu infekcijas slimības;
3.29. bišu invāzijas slimības;
3.30. bišu nelipīgās slimības;
3.31. bišu kaitēkļi un ienaidnieki;
3.32. darba vides iekšējā uzraudzība;
3.33. nelaimes gadījumi, profesionālās saslimšanas, to izmeklēšana, uzskaite;
3.34. komercdarbības uzsākšana;
3.35. uzņēmuma vadīšanas pamati;
3.36. komercdarbības plānošana;
3.37. grāmatvedības uzskaite komercdarbībā;
3.38. valsts valoda;
3.39. viena svešvaloda saziņas līmenī;
3.40. saskarsme;
3.41. darba aizsardzība;
3.42. vides aizsardzība.
1. Veikt bišu saimju agro apskati, novērtēt bišu ziemošanu un sniegt palīdzību.
2. Novērtēt bišu saimes spēku, barības daudzumu, bišu mātes esību, bišu ligzdas vispārīgo stāvokli.
3. Iztīrīt vai nomainīt bišu ligzdas grīdiņu.
4. Veikt pavasara galveno revīziju.
5. Sagatavot bišu saimes pavasara attīstības posmam (sašaurināt skrejas, ligzdas, papildus nosegt).
6. Papildināt bišu barības rezerves.
7. Izlīdzināt bišu saimju spēku.
8. Pārcelt bišu saimes tīros stropos.
9. Labot bišu bezmātes un traniņu saimes.
10. Noņemt paraugus bišu slimību diagnostikai.
11. Atpazīt bišu slimību klīniskās pazīmes.
12. Veikt profilaktiskos pasākumus bišu slimību ierobežošanai.
13. Ārstēt bišu slimības.
14. Iestiepļot un iešūnot apkāres.
15. Paplašināt bišu ligzdu, uzlikt medus telpu un otro stāvu.
16. Daļēji un pilnīgi nomainīt bišu ligzdas.
17. Sagatavot bišu saimes pārvešanai, pārvest, izvietot novietnē un apkopt pēc pārvešanas.
18. Novērst spietošanas noskaņu, saņemt un izmantot spietu, sakārtot izspietojamās bišu saimes ligzdu.
19. Pavairot bišu saimes, izvēloties piemērotāko jaunu bišu saimju veidošanas metodi.
20. Audzēt bišu mātes, izvēloties dravai piemērotāko bišu māšu audzēšanas paņēmienu.
21. Izvēlēties un sagatavot bišu māšu audzēšanai nepieciešamās bišu ciltsaimes, bišu māšu audzētājsaimes, tranu saimes.
22. Kopt bišu saimes ienesuma laikā.
23. Atņemt, atvākot, izsviest, izspiest, fasēt medu.
24. Realizēt biškopības produkciju.
25. Sagatavot bišu saimes ziemošanai, veikt rudens revīziju.
26. Papildināt bišu barības krājumus ziemošanai, novērtēt to kvalitāti.
27. Veikt varrozes ārstēšanas pasākumus.
28. Veikt bišu saimju ziemināšanu un uzraudzību ziemā.
29. Izvēlēties produktīvu dravas novietni.
30. Veikt pasākumus bišu barības bāzes uzlabošanai.
31. Sagatavot un izmantot bišu saimes apputeksnēšanas darbam.
32. Sagatavot bišu saimes medus ražošanai, ražot medu.
33. Vākt ziedputekšņus, veikt to pirmapstrādi, uzglabāt.
34. Iegūt bišu maizi, veikt tās pārstrādi, uzglabāt.
35. Ražot vasku, sašķirot vaska izejvielas un veikt to pārstrādi vaskā.
36. Ražot propolisu, veikt tā pirmapstrādi, uzglabāšanu.
37. Iekārtot un pildīt dravas uzskaites dokumentāciju.
38. Noformēt bišu saimju izvietošanai nepieciešamos līgumus.
39. Noformēt preču uzskaites dokumentus un pavaddokumentus.
40. Iekārtot dravas novietni atbilstoši labas prakses priekšnoteikumiem.
41. Ievērot higiēnas prasības un paškontroli biškopības produktu apritē.
42. Ievērot darba aizsardzības un ugunsdrošības prasības dravā.
43. Pārvaldīt valsts valodu.
44. Pārvaldīt vienu svešvalodu saziņas līmenī.
45. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā un vienā svešvalodā.
1. Spēja novērtēt un veikt ekonomiski pamatotus aprēķinus tehnoloģiskā ražošanas cikla nodrošināšanai.
2. Spēja plānot ražošanas procesu.
3. Spēja novērtēt dravas cilts materiālu un organizēt ciltsdarbu dravā.
4. Spēja izaudzēt kvalitatīvas bišu mātes.
5. Spēja konstatēt bišu saimju saslimšanas gadījumus (profilakse).
6. Spēja īstenot bišu saimju ārstniecības un profilakses pasākumus dravā.
7. Spēja sagatavot un izmantot nepieciešamo inventāru un aprīkojumu.
8. Spēja apkopt bišu saimes atbilstoši labas prakses nosacījumiem.
9. Spēja sagatavot bišu saimes produktīvā ienesuma izmantošanai.
10. Spēja sagatavot bišu saimes ziemošanai.
11. Spēja sagatavot un izmantot bišu saimes lauksaimniecības kultūraugu apputeksnēšanai.
12. Spēja organizēt ceļojošo dravniecību bišu barības bāzes uzlabošanai.
13. Spēja organizēt produkcijas ražošanu un pārstrādi atbilstoši labas ražošanas prakses nosacījumiem un paškontroles sistēmas principiem.
14. Spēja sagatavot saražoto produkciju realizācijai.
15. Spēja noformēt ražošanas un realizācijas dokumentāciju atbilstoši prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos lietvedības un biškopības jomā.
16. Spēja organizēt darbu dravā atbilstoši darba aizsardzības un vides aizsardzības prasībām.
17. Spēja sadarboties, strādāt komandā, pieņemt lēmumus, ievērojot saskarsmes pamatprincipus.
18. Spēja sazināties valsts valodā un vienā svešvalodā.
4
4
3
Lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība (62)
Izglītības programmu grupa (ISCED)Lauksaimniecība (621)
Kvalifikācija izglītības pakāpēVidējā izglītība
Kvalifikācijas veidsProfesionālās izglītības kvalifikācija (tālākizglītība)
Pilna vai daļējaPilna kvalifikācija
Biškopis plāno un organizē bišu audzēšanu un pavairošanu. Plāno un organizē bišu sagatavošanu produkcijas ieguvei un produkcijas ieguvi. Novērtē bišu veselības stāvokli.
Kvalifikācijas tips:Cita informācija
Aktīva kvalifikācija
Pēdējie labojumi: 12.01.2023
Ievietots: 07.05.2016