Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).
EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.
Uz Jēdzienu sadaļu
Informācija par Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrā (LKI) iekļautajām kvalifikācijām
4
4
3
1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas priekšstata līmenī:
1.1. darba tiesiskās attiecības;
1.2. darba aizsardzība;
1.3. vides aizsardzība;
1.4. uzņēmuma darba plānošanas pamatprincipi;
1.5. saskarsmes pamati;
1.6. ekonomikas pamati.
2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī:
2.1. riska analīzes kritisko kontroles punktu pamatprincipi;
2.2. vispārējās higiēnas prasības saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem;
2.3. prasības materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku;
2.4. pirmās palīdzības sniegšana;
2.5. tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas pamati;
2.6. ķīmisko līdzekļu uzglabāšanas noteikumi;
2.7. iekārtu ekspluatācijas un elektrodrošības noteikumi;
2.8. izejvielu un produktu ķīmiskais sastāvs un uzglabāšanas pamatprincipi;
2.9. izejvielu zudumu veidošanās un to rašanās cēloņi;
2.10. ēdienkartes un dzērienu kartes, to veidi un sastādīšanas pamatprincipi;
2.11. viesu apkalpošanas un saskarsmes principi;
2.12. dažādu pasākumu galda klājumu pamatprincipi un veidi;
2.13. dažādu tautu ēšanas kultūra, tradīcijas, īpatnības;
2.14. ēdienu un dzērienu cenu kalkulācija;
2.15. tirgvedības un pārdošanas veicināšanas pamatprincipi;
2.16. ēdināšanas uzņēmumu veidi un struktūra;
2.17. psiholoģijas un saskarsmes pamatprincipi;
2.18. profesionālie termini valsts valodā, franču un angļu valodā.
3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī:
3.1. darba organizācija ēdināšanas uzņēmumos;
3.2. riska analīzes principi kritiskajos kontroles punktos;
3.3. higiēnas un vides aizsardzības prasības pārtikas apritē;
3.4. darba aizsardzība ēdināšanas uzņēmumos;
3.5. ugunsdrošība un elektrodrošība ēdināšanas uzņēmumos;
3.6. virtuves, restorānu un bāru tehnoloģisko iekārtu darbības pamatprincipi;
3.7. viesmīlības pamati;
3.8. vīnzinības pamati;
3.9. ēdināšanas uzņēmumu tirdzniecības un ražošanas telpu sagatavošana darbam;
3.10. trauku un galda piederumu sagatavošana darbam un pielietojums;
3.11. galda veļa, tās veidi, kopšana, uzglabāšana, sagatavošana darbam;
3.12. galda klājumu veidi;
3.13. pasūtījumu pieņemšana, noformēšana;
3.14. viesu sagaidīšanas un apkalpošanas noteikumi;
3.15. ēdienu un konditorejas izstrādājumu raksturojums;
3.16. uzturmācības pamati (produktu raksturojums un nozīme uzturā);
3.17. ēdienu un dzērienu pasniegšanas veidi un kārtība;
3.18. norēķinu veidi ar viesi;
3.19. saskarsmes psiholoģijas pamati, konfliktu risināšanas iespējas (metodes);
3.20. valsts valoda;
3.21. viena svešvaloda saziņas līmenī;
3.22. ēdienu un konditorejas izstrādājumu gatavošanas tehnoloģijas zināšanas;
3.23. tehnoloģiskās dokumentācijas izstrāde un pielietošana;
3.24. ēdienu un dzērienu kartes sastādīšanas un izstrādāšanas pamatnoteikumi;
3.25. uzskaites un atskaites dokumentācijas sagatavošana un ražošanas rādītāju datu analīze;
3.26. darbs ar datorizēto uzņēmumu uzskaites sistēmu;
3.27. darba procesa kontrolēšana.
1. Racionāli organizēt darba procesu ēdināšanas uzņēmumā.
2. Ievērot darba drošības, aizsardzības un higiēnas normas.
3. Organizēt viesu apkalpošanas procesu atbilstīgi vispārpieņemtajām normām un uzņēmuma specifikai.
4. Orientēties darba procesam nepieciešamo resursu nodrošinājuma iespējās.
5. Plānot izejvielu, materiālu un darbaspēka resursu kvalitāti un apjomu.
6. Izvēlēties tehnoloģisko aprīkojumu un inventāru atbilstīgi uzņēmuma specifikai un vajadzībām.
7. Pasūtīt atbilstīgas kvalitātes izejvielas un organizēt to piegādes procesu.
8. Pieņemt izejvielas un materiālus un novērtēt to kvalitāti organoleptiski.
9. Lasīt un izprast izejvielu un materiālu marķējumu.
10. Ievērot pusfabrikātu, gatavās produkcijas un dzērienu uzglabāšanas un realizācijas nosacījumus.
11. Sagatavot tirdzniecības telpas, inventāru un traukus darbam.
12. Izstrādāt ēdienu un dzērienu karti atbilstīgi pasākuma veidam.
13. Pieņemt un noformēt pasūtījumu.
14. Veikt uzskaites un atskaites operācijas, tai skaitā kases ieņēmumu atskaites.
15. Strādāt ar visu veidu dokumentāciju ēdināšanas uzņēmumos.
16. Veikt ēdienu un dzērienu kalkulācijas un pašizmaksas aprēķinus.
17. Izvēlēties atbilstīgas kvalitātes izejvielas un tehnoloģiskos paņēmienus ēdienkartē iekļauto ēdienu pagatavošanai.
18. Izvērtēt tehnoloģiskā aprīkojuma piemērotību konkrētā darba veikšanai.
19. Pagatavot ēdienus atbilstīgi tehnoloģijai, lai saglabātu to uzturvērtību.
20. Veikt gatavās produkcijas novērtēšanu organoleptiski.
21. Sagatavot ēdienus pasniegšanai.
22. Pagatavot un sadalīt porcijās ēdienus klienta klātbūtnē.
23. Veikt kontroli par savu padoto darbu un atbildību.
24. Instruēt darbiniekus un kontrolēt darba drošības tehnikas ievērošanu.
25. Izprast, ievērot un kontrolēt sanitāro noteikumu izpildi.
26. Izvērtēt tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu pielietošanas nepieciešamību.
27. Nodrošināt un kontrolēt mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu atbilstošu sagatavošanu un pielietojumu.
28. Ievērot un izpildīt vides aizsardzības prasības.
29. Sniegt pirmo neatliekamo medicīnisko palīdzību.
30. Apkopot un izvērtēt uzņēmuma ražošanas rādītājus.
31. Izstrādāt priekšlikumus piedāvājuma pilnveidošanai.
32. Prast pieņemt patstāvīgus lēmumus.
33. Argumentēt (pamatot) savu lēmumu.
34. Uzņemties atbildību.
35. Analizēt savu rīcību.
36. Izvērtēt savas zināšanas un prasmes.
37. Rast optimālos situācijas risinājumus paaugstināta stresa situācijās.
38. Pārvaldīt valsts valodu.
39. Pārvaldīt vienu svešvalodu saziņas līmenī.
40. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā un divās svešvalodās (franču un angļu valodā).
1. Spēja vadīt ražošanas un apkalpošanas procesus.
2. Spēja darboties komandā, sazināties ar klientiem un sadarbības partneriem, ievērojot darba ētikas un saskarsmes pamatprincipus.
3. Spēja darboties paaugstināta stresa situācijās un risināt konflikta situācijas atbilstoši kompetencei.
4. Spēja izprast un ievērot vides un darba aizsardzības noteikumus un kontrolēt to izpildi.
5. Spēja izprast un organizēt darba drošības noteikumu ievērošanu un kontrolēt to izpildi.
6. Spēja izprast un ievērot elektrodrošības un ugunsdrošības noteikumus un kontrolēt to izpildi.
7. Spēja izprast un ievērot higiēnas prasības un sanitārijas noteikumus, koordinēt un kontrolēt to izpildi.
8. Spēja plānot un kontrolēt ražošanas procesu, elastīgi risinot problēmas, nodrošinot atbilstīgu kvalitāti.
9. Spēja izvērtēt un paredzēt iespējamos riskus nekaitīga galaprodukta izgatavošanai, ievērojot atbilstīgu tehnoloģisko procesu.
10. Spēja plānot un noteikt darba procesam nepieciešamo resursu apjomu.
11. Spēja pieņemt un novērtēt darba procesam nepieciešamo resursu kvalitāti.
12. Spēja izprast, ievērot un kontrolēt racionālu (izejvielu) produktu uzglabāšanas, apstrādes un realizācijas procesu norisi.
13. Spēja plānot, organizēt un kontrolēt viesu (klientu) apkalpošanu atbilstīgi uzņēmuma piedāvājumam.
14. Spēja sagatavot, lietot un analizēt ēdināšanas uzņēmuma tehnoloģisko dokumentāciju, uzskaites un atskaites dokumentus.
15. Spēja strādāt ar datorizēto uzņēmuma vadības sistēmu.
16. Spēja veikt ražošanas procesa uzskaiti un atskaites procesu.
17. Spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību.
18. Spēja analizēt uzņēmuma darba rezultātus un izstrādāt ieteikumus turpmākās darbības pilnveidošanas pasākumiem.
19. Spēja argumentēt un pamatot savu viedokli problēmsituācijās.
20. Spēja sazināties valsts valodā un vienā svešvalodā.
21. Spēja sekot jauninājumiem nozarē.
22. Spēja motivēt kolēģus.
23. Spēja organizēt savu un kolēģu kvalifikācijas pilnveidošanu.
24. Spēja izvērtēt savu un kolēģu profesionālo pieredzi un kvalifikāciju.
Kopš 2018.gada 21.marta profesionālā kvalifikācija “Ēdināšanas pakalpojumu speciālists” nav iekļauta nozares kvalifikāciju struktūrā
4
4
3
Individuālie pakalpojumi (81)
Izglītības programmu grupa (ISCED)Viesnīcu un restorānu serviss (811)
Kvalifikācija izglītības pakāpēVidējā izglītība
Kvalifikācijas veidsProfesionālās izglītības kvalifikācija (tālākizglītība)
Pilna vai daļējaPilna kvalifikācija
Cita informācija
Vēsturiska kvalifikācija
Pēdējie labojumi: 24.10.2024
Ievietots: 07.05.2016