Ietvarstruktūras līmenis

EKI līmenis

Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).

EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.


Uz Jēdzienu sadaļu
?

3

LKI līmenis

Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (LKI) ir 8 līmeņi. (1. – zemākais, 8. – augstākais).

Līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.

LKI ietver izglītības pakāpes, sākot no pamatizglītības (1. līmenis – speciālā pamatizglītība) un beidzot ar augstāko izglītību (8. līmenis – doktors).


Uz Jēdzienu sadaļu
?

3

Profesionālās kvalifikācijas līmenis
Latvijā pastāv piecu profesionālās kvalifikācijas līmeņu (PKL) sistēma (1. – zemākais, 5. – augstākais).

PKL sistēmā ir iekļautas tikai profesionālās izglītības kvalifikācijas (pamatizglītības, vidējā un augstākās izglītības pakāpē).

PKL raksturo personas gatavību veikt noteiktai sarežģītības un atbildības pakāpei atbilstošu darbu.
?

2

Mācīšanās rezultāti

Mācīšanās rezultāti ir izglītības laikā apgūtās zināšanas, prasmes un kompetences.

Latvijā mācīšanās rezultātus nosaka valsts izglītības standarti un profesiju standarti (profesionālās izglītības kvalifikācijām).

Augstākās izglītības kvalifikācijām mācīšanās rezultātus (plānotos studiju rezultātus) definē augstskolas.


Uz Jēdzienu sadaļu
?

Florists

  • Zināšanas

    PROFESIONĀLĀS zināšanas:
    Priekšstata līmenī:
    1. Darba vietas ierīkošanas prasības floristikas uzņēmumā.
    2. Racionālas darbības plānošanas principi floristikas uzņēmumā.
    3. Ziedu, augu un floristikas materiālu bojājumu riski darba veikšanas gaitā.
    4. Darba rīku un instrumentu funkcija.
    5. Augu fizioloģija.
    6. Floristikas izstrādājuma cenas aprēķināšanas principi.
    7. Pārdošanas formas un tehnikas.
    Izpratnes līmenī:
    1. Floristikas materiālu (ziedu un augu) vizuālās novērtēšanas kritēriji.
    2. Ziedu un augu iepakojumu veidi.
    3. Iepakojumu nozīme ziedu un augu saglabāšanā.
    4. Ziedu, augu un floristikas materiālu kvalitātes prasības.
    5. Ziedu, augu un floristikas materiālu bojājumu cēloņi.
    6. Ziedu un augu griešanas nosacījumi atbilstoši to plaukuma pakāpei.
    7. Ziedu un augu saglabāšanas iespējas pēc to apstrādes uzglabāšanas laikā.
    8. Ziedu un augu pamatapstrādes veidi.
    9. Ziedu un augu sagatavošanas darbam un apstrādei nepieciešamā platība.
    10. Savainošanās riski sagatavojot ziedus, augus un floristikas materiālus apstrādei vai uzglabāšanai.
    11. Ziedu, augu un floristikas materiālu bojājumu riski.
    12. Iepakojuma atvēršanas veidi, pielietojamo darba rīku veidi.
    13. Floristu darba rīku kvalitātes prasības.
    14. Floristikas materiālu sagatavošanas plānošanas pamatprincipi.
    15. Floristikas tehniku veidi, to specifika.
    16. Augu un materiālu veidi, to izmantošana.
    17. Krāsu mācības pamati.
    18. Kompozīcijas pamatprincipi.
    19. Ziedu kārtošanas stili.
    20. Florista profesionālo darba rīku un instrumentu veidi, to darbības principi.
    21. Floristikas tehnisko paņēmienu veidi.
    22. Izstrādājumu pēcapstrādes veidi.
    23. Tirdzniecības telpas racionāls iekārtojums.
    24. Preču izvietojuma principi jeb merčendaizinga pamati.
    25. Gaismas un temperatūras prasības augu un ziedu uzglabāšanai.
    26. Vides ietekme uz augu un ziedu kvalitāti.
    27. Augu dzīvības procesi un tos ietekmējošie faktori.
    28. Telpaugu iedalījums.
    29. Telpaugu kvalitātes vizuālie kritēriji.
    30. Profesionālo darba rīku uzbūve.
    31. Florista darba vides iekārtojums.
    32. Floristikas materiālu uzglabāšanas telpu veidi.
    33. Vizuālie apzīmējumi skicēs.
    34. Kompozīcijas pamatelementi un principi.
    35. Telpu noformējumu elementu funkcijas.
    36. Floristikas noformējumu elementu transportēšanas prasības.
    37. Floristikas noformējuma elementu izvietošanas veidi.
    38. Telpu noformējuma kvalitātes prasības.
    39. Florālo materiālu otrreizējās izmantošanas principi.
    40. Floristikas pakalpojumu un preču veidi.
    41. Floristikas izstrādājumu dizaina veidi.
    42. Pasūtījuma piegādes veidi.
    43. Profesionālo floristikas materiālu īpašības.
    44. Floristikas izstrādājuma cenas veidošanās principi.
    45. Iesaiņojamo preču veidi.
    46. Iesaiņojamo materiālu veidi.
    Lietošanas līmenī:
    1. Ziedu, augu un floristikas materiālu bojājumu novēršanas iespējas.
    2. Floristikas materiālu utilizēšanas veidi.
    3. Ziedu un augu utilizēšanas veidi.
    4. Ziedu, un augu izmantošanas veidi.
    5. Ziedu un augu izmantošanas iespējas atbilstoši to plaukuma pakāpei.
    6. Apstrādes fizikālie paņēmieni atbilstoši ziedu un augu specifikai.
    7. Augu un ziedu ķīmiskās apstrādes paņēmieni, atbilstoši to pielietojumam.
    8. Ziedu un augu izvietošanas prasības un veidi.
    9. Trauku, tvertņu un citu tilpņu izvēles principi.
    10. Trauku un citu tilpņu sagatavošana ziedu, augu vai floristikas materiālu apstrādei vai uzglabāšanai.
    11. Darba rīki un to lietošanas nosacījumi.
    12. Augu kvalitātes uzturēšanas bez mitruma nodrošinājuma nosacījumi.
    13. Floristikas pamattehnoloģijas.
    14. Floristikas materiālu sagatavošanas metodes.
    15. Darbu secība ziedu, augu un floristikas materiālu sagatavošanai un lietošanai.
    16. Ziedu, augu un citu materiālu funkcionālās prasības.
    17. Floristu darba rīku un instrumentu drošas lietošanas prasības.
    18. Floristikas izstrādājumu veidi ( pušķi, kompozīcijas, kāzu un sēru izstrādājumi, gadskārtu svētku izstrādājumi)
    19. Ziedu kārtošanas tehnikas.
    20. Izstrādājumu uzglabāšanas nosacījumi un prasības.
    21. Preču izvietošanas tehniskās un vizuālās pamatprasības.
    22. Augu, ziedu un floristikas izstrādājumu apstrādes tehniskie paņēmieni to atjaunošanai.
    23. Ķīmisko līdzekļu veidi augu, ziedu un floristikas izstrādājumu atjaunošanai.
    24. Telpaugu dzīves apstākļu nodrošinājums.
    25. Floristikā izmantojamo tehnisko un dekoratīvo trauku veidi.
    26. Tehnisko un dekoratīvo trauku izmantošana floristikā.
    27. Floristikā izmantojamo tehnisko un dekoratīvo trauku kopšanas metodes un līdzekļi.
    28. Florista profesionālo darba rīku kopšanas piederumi.
    29. Florista profesionālo darba rīku kopšanas metodes un secība.
    30. Floristikā izmantojamo materiālu veidi un to īpašības.
    31. Uzglabāšanas telpu pamatprasības.
    32. Darba rīku un instrumentu uzglabāšanas prasības.
    33. Telpu noformējumu elementu izgatavošanas tehnikas.
    34. Floristikas noformējumu elementu iesaiņošanas veidi un tehnikas.
    35. Floristikas noformējuma stiprinājumu tehnikas.
    36. Floristikas noformējuma saglabāšanas tehniskie paņēmieni.
    37. Floristikas noformējuma demontāžas veidi.
    38. Klienta vajadzību izzināšanas metodes.
    39. Floristikas materiālu lietošanas veidi.
    40. Konsultēšanas pamatprincipi.
    41. Augu un floristikas izstrādājumu kopšanas metodes mājas apstākļos.
    42. Iesaiņošanas tehnikas un paņēmieni.
    VISPĀRĒJĀS zināšanas:
    Priekšstata līmenī:
    1. Sociālo attiecību dažādība.
    2. Sabiedrības sociālā un politiskā struktūra.
    3. Ekonomikas pamatprincipi un ekonomiskie principi.
    4. Komercdarbības veidi.
    5. Uzņēmuma darba organizācija.
    6. Tirgzinības pamati.
    7. Profesionālās karjeras izaugsme un tās nozīme.
    8. Normatīvie akti informācijas tehnoloģiju jomā.
    9. Lietojumprogrammas dokumentu sagatavošanā.
    10. Datoru drošības programmu lietošanas principi.
    11. Darba aizsardzības, elektrodrošības un ugunsdrošības normatīvo aktu prasības.
    12. Latvijas Republikas Satversmē ietvertās normas tiesiskas un pilsoniskas sabiedrības kontekstā.
    13. Indivīda tiesības, pienākumi un atbildība.
    Izpratnes līmenī:
    1. Gramatikas un valodas funkcijas.
    2. Valodas un komunikāciju daudzveidība dažādos kontekstos.
    3. Verbālās un neverbālās mijiedarbības veidi.
    4. Gramatikas un valodas funkcijas.
    5. Valodas un komunikāciju daudzveidība dažādos kontekstos.
    6. Verbālās un neverbālās mijiedarbības veidi.
    7. Datora un biroja tehnikas darbības principi.
    8. Informācijas sistēmu drošība.
    9. Darba vides riska faktori un novērtēšanas metodes.
    10. Darba apstākļi un cilvēka veselība kā dzīves kvalitātes nosacījums.
    11. Eko floristikas pamatprincipi.
    12. Vides aizsardzības normatīvo aktu prasības.
    13. Atkritumu šķirošanas pamatprincipi.
    14. Ķīmisko augu aizsardzības un kopšanas līdzekļu lietošanas prasības.
    15. Darba tiesiskās attiecības.
    16. Darba tiesību pamatjautājumi.
    17. Darba līguma sastāvs.
    Lietošanas līmenī:
    1. Vārdu krājums valsts valodā.
    2. Vārdu krājums svešvalodā.
    3. Matemātiskās mērvienības un formas.
    4. Matemātikas metodes un aprēķini.
    5. Matemātiskā terminoloģija.
    6. Ergonomikas pamatprincipi.
    7. Individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanas nosacījumi.
    8. Ētika un dizaina nozares profesionālā ētika.
    9. Darbu secības plānošana.
    10. Pozitīvas saskarsmes paņēmieni.
    11. Laika plānošanas paņēmieni.
    12. Mācīšanās stratēģijas.
    13. Pašvērtējuma principi.

  • Prasmes

    PROFESIONĀLĀS prasmes:
    1. Novērtēt ziedu un augu iepakojuma noņemšanas lietderību.
    2. Atvērt ziedu un augu iepakojumu atbilstoši tā veidam.
    3. Vizuāli novērtēt augu, ziedu un floristikas materiālu kvalitāti.
    4. Noteikt ziedu, augu un floristikas materiālu kvalitāti un bojājumus.
    5. Atlasīt bojātos ziedus, augus un floristikas materiālus vai to daļas.
    6. Izvēlēties nepieciešamo pārstrādes vai utilizēšanas veidu.
    7. Atlasīt ziedus un augus atbilstoši to apstrādes veidam.
    8. Izvēlēties optimālo apstrādes veidu atbilstoši ziedu un augu plaukuma pakāpei un plānotajam izstrādājumam.
    9. Izmantot nepieciešamos ziedu un augu saglabāšanas fizikālos un ķīmiskos līdzekļus atbilstoši to īpatnībām un lietošanas nosacījumiem.
    10. Novietot ziedus un augus atbilstoši to uzglabāšanas fizikālajām prasībām.
    11. Pārbaudīt ziedu un augu kvalitāti uzglabāšanas periodā.
    12. Novērst ziedu un augu tālāku bojāšanos atbilstoši iespējām.
    13. Iekārtot florista darba vietu atbilstoši ergonomikas principiem.
    14. Novērtēt apdraudējuma riskus, sagatavojot ziedus, augus un floristikas materiālus darbam vai uzglabāšanai.
    15. Novērst bojājumu riskus ziediem, augiem, floristikas materiāliem apstrādes un darba laikā.
    16. Izvēlēties nepieciešamos traukus vai kastes darba veikšanai.
    17. Sagatavot traukus vai kastes ziedu, augu un floristikas materiālu apstrādei vai uzglabāšanai.
    18. Izvēlēties florista darba rīkus atbilstoši veicamajām darbībām.
    19. Pārbaudīt florista darba rīku kvalitātes atbilstību konkrētā darba veikšanai.
    20. Novērtēt veicamā darba apjomu.
    21. Izvērtēt primārās darbības konkrētā uzdevuma veikšanai.
    22. Ievērot laika patēriņu konkrētā darba veikšanā.
    23. Novērtēt floristikas izstrādājuma paraugā esošo informāciju.
    24. Izvēlēties piemērotus tehniskos un dekoratīvos materiālus floristikas izstrādājuma veidošanai.
    25. Novērtēt floristikas izstrādājuma veidošanai nepieciešamā augu un dekoratīvā materiāla daudzumu un veidus.
    26. Izvēlēties ziedus, augus un dekoratīvos materiālus atbilstoši paraugā esošajām krāsām, stilam.
    27. Novērtēt iespējas augu un materiālu aizstāšanai atbilstoši esošajiem resursiem.
    28. Novērtēt augu un citu materiālu izmantošanas secību.
    29. Veikt nepieciešamās darbības augu sagatavošanai atbilstoši to noturībai.
    30. Sagatavot darbam darba rīkus un instrumentus.
    31. Lietot darba rīkus un instrumentus, atbilstoši to funkcijām un tehniskajām prasībām.
    32. Izvēlēties piemērotāko tehnisko paņēmienu, atbilstoši veicamajam uzdevumam ar minimālu darba, laika un materiālu ieguldījumu.
    33. Veidot dažādus floristikas izstrādājumus.
    34. Lietot tehnisko paņēmienu atbilstoši floristikas izstrādājuma noturībai un funkcijai.
    35. Izvērtēt floristikas izstrādājuma pēcapstrādes un uzglabāšanas nepieciešamību atbilstoši tā funkcijai.
    36. Pielietot atbilstošu floristikas izstrādājuma uzglabāšanas paņēmienu: apliet, rasināt, iesaiņot, ievietot aukstuma kamerā.
    37. Grupēt ziedus, augus un floristikas materiālus, ievērojot racionālu darbību darba/tirdzniecības telpās.
    38. Nodrošināt vizuāli estētisku ziedu, augu un floristikas materiālu izkārtojumu tirdzniecības telpās.
    39. Izvērtēt augu, ziedu un floristikas izstrādājumu kvalitātes izmaiņas.
    40. Izvēlēties apstrādes līdzekļus augu, ziedu un floristikas izstrādājumu kvalitātes nodrošināšanai.
    41. Lietot augu, ziedu un floristikas izstrādājumu apstrādes tehniskos paņēmienus un ķīmiskos līdzekļus augu atjaunošanai.
    42. Novērtēt telpaugu vizuālo kvalitāti.
    43. Atpazīt telpaugu mehāniskos bojājumus.
    44. Izvietot telpaugus atbilstoši to augšanas prasībām.
    45. Kopt telpaugus atbilstoši augšanas prasībām.
    46. Izvērtēt floristikā izmantojamo tehnisko un dekoratīvo trauku kvalitāti.
    47. Kopt tehniskos traukus, izmantojot atbilstošas metodes un līdzekļus.
    48. Novērtēt profesionālo darba rīku nolietošanās pakāpi.
    49. Izvēlēties atbilstošu kopšanas veidu un piederumus.
    50. Kopt florista darbā izmantojamos rīkus un instrumentus.
    51. Atpazīt floristikas materiālu grupas.
    52. Izvēlēties katrai floristikas materiālu grupai atbilstošus uzglabāšanas apstākļus un veidus.
    53. Sakārtot floristikas materiālus atbilstoši to īpašībām.
    54. Novērst floristikas materiālu bojāšanās riskus uzglabāšanas laikā.
    55. Lasīt noformējuma projekta skices un rasējumus.
    56. Plānot veicamo uzdevumu secību telpu noformējuma vai tā elementu izgatavošanai.
    57. Izvēlēties telpas noformējuma specifikai atbilstošus tehniskos paņēmienus.
    58. Veidot atsevišķus floristikas izstrādājuma elementus, pielietojot atbilstošas tehnikas.
    59. Sašķirot materiālus atbilstoši to transportēšanas prasībām.
    60. Izvēlēties iesaiņošanas veidu atbilstoši floristikas izstrādājumam un transportēšanas veidam.
    61. Sakārtot floristikas izstrādājumus un materiālus transportēšanai.
    62. Sagatavot floristikas elementus un materiālus uzstādīšanai.
    63. Izvietot floristikas noformējuma elementus, atbilstoši projektam.
    64. Novērtēt noformējuma kopšanas nepieciešamību.
    65. Kopt floristikas izstrādājumu, veicot nepieciešamās darbības noformējuma saglabāšanai.
    66. Veikt floristikas noformējuma demontāžu atbilstošā secībā.
    67. Sašķirot florālo materiālu atbilstoši to tālākās izmantošanas iespējām.
    68. Noskaidrot klienta vēlmes un vajadzības, izvērtējot pieejamo floristikas izstrādājumu un preču klāstu.
    69. Iepazīstināt klientu ar pieejamo floristikas pakalpojumu un preču klāstu atbilstoši klienta vēlmēm un vajadzībām.
    70. Izvēlēties floristikas izstrādājuma izskatu.
    71. Informēt par floristikas izstrādājuma cenu.
    72. Izskaidrot floristikas izstrādājuma piegādes veidus un nosacījumus.
    73. Raksturot floristikas profesionālos materiālus.
    74. Konsultēt par floristikas materiālu lietošanas iespējām.
    75. Izskaidrot klientam par augam un floristikas izstrādājumam vēlamajiem vides apstākļiem.
    76. Konsultēt klientu par augu un floristikas izstrādājuma specifiskajām prasībām un kopšanu mājas apstākļos.
    77. Aprēķināt floristikas izstrādājuma izmaksas un cenu.
    78. Veikt pārdošanas darbības, ievērojot pozitīvas saskarsmes principus un normatīvo aktu prasības.
    79. Novērtēt preces veidu, formu un pārvietošanas iespējas.
    80. Izvēlēties piemērotāko preces iesaiņojuma veidu un materiālu.
    81. Iesaiņot preci, saglabājot tās kvalitāti.
    VISPĀRĒJĀS prasmes:
    1. Sazināties mutiski un rakstiski valsts valodā.
    2. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā.
    3. Sazināties mutiski un rakstiski svešvalodā.
    4. Lietot profesionālo terminoloģiju svešvalodā.
    5. Lietot matemātikas pamatprincipus un risinājumus, aprēķinot floristikas izstrādājuma izmaksas.
    6. Racionāli aprēķināt izlietojamā florālā materiāla daudzumu kompozīciju veidošanā.
    7. Lietot datoru un biroja tehniku darba uzdevuma veikšanai.
    8. Sagatavot pēc parauga dokumentus, izmantojot lietojumprogrammas.
    9. Atrast noteiktu informāciju interneta resursos, datu nesējos.
    10. Sazināties, izmantojot informācijas tehnoloģijas.
    11. Izmantot datoru drošības programmas.
    12. Organizēt savu darba vietu un darbu, atbilstoši darba aizsardzības un drošības prasībām.
    13. Novērtēt darba riska faktoru ietekmi uz veselību.
    14. Ievērot darba drošības, vides aizsardzības, elektrodrošības un ugunsdrošības noteikumus.
    15. Izmantot darba uzdevumu veikšanā videi draudzīgas tehnoloģijas.
    16. Patstāvīgi rīkoties ugunsgrēka gadījumā, precīzi ievērojot uzņēmumā noteikto kārtību.
    17. Lietot drošus un ergonomiskus darba paņēmienus.
    18. Lietot individuālos un kolektīvos aizsardzības līdzekļus.
    19. Rīkoties ārkārtas situācijās.
    20. Sniegt pirmo palīdzību.
    21. Pielietot vides aizsardzības prasības floristikas izstrādājumu izgatavošanā.
    22. Izstrādāt floristikas kompozīcijas/elementus atbilstoši ekoloģijas pamatnostādnēm.
    23. Izmantot darba uzdevumu veikšanā videi draudzīgas tehnoloģijas.
    24. Šķirot izlietotos un neizmantotos produktus, materiālus un atkritumus, ievērojot vides aizsardzības prasības.
    25. Ievērot ķīmisko augu aizsardzības un kopšanas līdzekļu lietošanas prasības.
    26. Ievērot darba devēja un darbinieka pienākumus un tiesības.
    27. Ievērot nozari reglamentējošos normatīvos aktus un organizācijas iekšējās kārtības noteikumus.
    28. Ievērot darba un personīgās higiēnas prasības.
    29. Ievērot florista profesionālo ētiku, veicot darba pienākumus.
    30. Strādāt individuāli un komandā, ievērojot pozitīvas saskarsmes pamatprincipus.
    31. Efektīvi sadarboties dažādās vidēs.
    32. Kritiski un radoši domāt.
    33. Identificēt un novērst stresa rašanās cēloņus.
    34. Risināt konfliktsituācijas.
    35. Racionāli plānot darba laiku, veicot darba pienākumus.
    36. Ievērot konfidencialitāti.
    37. Pieņemt lēmumus par problēmu risinājumu konkrētās situācijās.
    38. Efektīvi plānot resursu.
    39. Personīgi iesaistīties jaunu ideju radīšanā, izrādot iniciatīvu.
    40. Novērtēt savu profesionālo pieredzi un karjeras izaugsmes iespējas.
    41. Apzināt nozares un profesijas būtiskās kompetences.
    42. Piedalīties kvalifikācijas pilnveidošanas pasākumos.

  • Kompetences

    PROFESIONĀLĀS kompetences:
    1. Spēja izsaiņot ziedus, augus un citas preces atbilstoši iesaiņojuma veidam.
    2. Spēja izvērtēt ziedu, augu un floristikas materiālu kvalitāti.
    3. Spēja apstrādāt ziedus un augus uzglabāšanai, pielietojot fizikālos un ķīmiskos līdzekļus atbilstoši to īpatnībām un lietošanas nosacījumiem.
    4. Spēja sakārtot darba vietu un materiālus – ziedu, augu, floristikas izstrādājumu un floristikas materiālu darbam vai uzglabāšanai.
    5. Spēja izvēlēties atbilstošus florista darba rīkus, pārbaudot to darba kārtību un kvalitāti.
    6. Spēja plānot darba procesu atbilstoši floristikas darba uzdevuma apjomam un sarežģītības pakāpei.
    7. Spēja izvēlēties tehnisko izpildījumu floristikas izstrādājumu veidošanai, nolasot informāciju no dotā parauga.
    8. Spēja izvēlēties paraugam piemērotus augus un dekoratīvos materiālus, novērtējot to aizstāšanas iespējas atbilstoši esošajiem resursiem.
    9. Spēja izmantot ziedus, augus un citus materiālus, ievērojot to noturību un funkcionālās vajadzības.
    10. Spēja lietot atbilstošus florista profesionālos darba rīkus, instrumentus un materiālus.
    11. Spēja izgatavot dažāda veida floristikas izstrādājumus, lietojot izstrādājuma noturībai un funkcijai atbilstošu tehnisko paņēmienu.
    12. Spēja sagatavot floristikas izstrādājumu pēcapstrādei un uzglabāšanai atbilstoši izmantoto ziedu un augu uzglabāšanas prasībām.
    13. Spēja nodrošināt vizuāli estētisku un racionālu ziedu, augu un floristikas materiālu izvietojumu darba/tirdzniecības telpās.
    14. Spēja nodrošināt augu, ziedu un floristikas izstrādājumu kvalitāti, pielietojot tehniskos paņēmienus un ķīmiskos līdzekļus to atjaunošanai.
    15. Spēja apstrādāt un kopt telpaugus, ievērojot to fizioloģiju.
    16. Spēja kopt floristikā izmantojamos tehniskos un dekoratīvos traukus atbilstoši to lietošanai.
    17. Spēja uzturēt kārtībā florista profesionālos darba rīkus un instrumentus.
    18. Spēja uzglabāt profesionālos floristikas materiālus, ievērojot to uzglabāšanas tehniskās prasības.
    19. Spēja novērtēt telpas noformējuma projektu, plānojot veicamo uzdevumu secību.
    20. Spēja izveidot telpas noformējuma elementus atbilstoši projektam.
    21. Spēja sagatavot floristikas noformējuma elementus un materiālus atbilstoši transportēšanas prasībām.
    22. Spēja piedalīties floristikas noformējuma uzstādīšanā atbilstoši projektam.
    23. Spēja kopt un saglabāt floristikas noformējumu, nodrošinot tā ilgtspēju.
    24. Spēja demontēt floristikas noformējumu, ievērojot demontāžas secību un speciālista norādījumus.
    25. Spēja izvērtēt klienta vēlmes un vajadzības, piedāvājot atbilstošus floristikas pakalpojumu un preces.
    26. Spēja vienoties par floristikas izstrādājuma izskatu, cenu un piegādi atbilstoši klienta vēlmēm.
    27. Spēja izskaidrot profesionālo floristikas materiālu veidus un pielietojumu.
    28. Spēja izskaidrot klientam augu un floristikas izstrādājumu kopšanas īpatnības mājas apstākļos.
    29. Spēja pārdot ziedus, telpaugus un floristikas izstrādājumus, ievērojot pozitīvas saskarsmes principus un normatīvo aktu prasības.
    30. Spēja kvalitatīvi iesaiņot preci, izvēloties piemērotāko iesaiņojuma veidu un materiālu.
    VISPĀRĒJĀS kompetences:
    1. Spēja sazināties mutiski un rakstiski valsts valodā, lietojot profesionālo tehnoloģiju.
    2. Spēja sazināties mutiski un rakstiski vienā svešvalodā.
    3. Spēja piemērot matemātisko domāšanu darba uzdevuma veikšanai.
    4. Spēja lietot informācijas un komunikāciju tehnoloģijas darba uzdevumu veikšanai.
    5. Spēja veikt darba uzdevumus, saglabājot veselību un ievērojot darba aizsardzības, ugunsdrošības, elektrodrošības un vides aizsardzības prasības.
    6. Spēja rīkoties ārkārtas situācijās un sniegt pirmo palīdzību.
    7. Spēja ievērot vides aizsardzības prasības, veidojot floristikas kompozīcijas/elementus atbilstoši ekoloģijas pamatnostādnēm.
    8. Spēja veikt profesionālos darba uzdevumus, ievērojot prasības darba tiesisko attiecību jomā.
    9. Spēja ievērot vispārējās un profesionālās ētikas principus, veicot profesionālos darba uzdevumus.
    10. Spēja veikt darba pienākumus atbilstoši uzņēmējdarbības principiem un personīgi iesaistīties jaunu ideju radīšanā, izrādot iniciatīvu.
    11. Spēja plānot un pieņemt lēmumus savas profesionālās karjeras veidošanā.

Kvalifikācijas ieguves nosacījumi

Iepriekšējā kvalifikācija
No 15 gadu vecuma, sekmju izraksts par daļēji apgūtu pamatizglītību VAI Apliecība par pamatizglītību
Ieguves veids 
Kvalifikācijas var iegūt izglītības programmu ietvaros vai neformāli apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču novērtēšanas un atzīšanas ceļā (profesionālajā izglītībā LKI 2.-4. līmenis).
?
Formāls (apgūstot izglītības programmu)/
Formāls (ārpus formālās izglītības apgūtās kompetences atzīšanas procedūras ietvaros)
Ieguves ilgums 
Kvalifikācijas apguves ilgums pilna laika mācībās/studijās
?
ne mazāk kā 480 vai ne mazāk kā 640 stundas

Kvalifikācijas dokuments

Kvalifikācijas izsniedzējiestāde

Profesionālās pamata un vidējās izglītības iestāde

- Sociālās integrācijas valsts aģentūras Jūrmalas profesionālā vidusskola

Profesionālās tālākizglītības un pilnveides izglītības iestāde:

- Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Profesionālās izglītības, tālākizglītības un eksaminācijas centrs"

- Jelgavas pilsētas pašvaldības pieaugušo izglītības iestāde "Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs"

- Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latgales mācību centrs"

- Profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides izglītības iestāde "Floristikas skola-meistardarbnīca Grieta"

- Profesionālās izglītības centrs "IDEJA"

- Profesionālā tālākizglītības un profesionālās pilnveides izglītības iestāde "Latvijas Tālmācības profesionālais centrs"

Likvidēta/Reorganizēta/Mainīts nosaukums un/vai tips:

- Biedrība "Vidzemes reģiona profesionālās izglītības Attīstības kompetences centrs"

Izdevējiestādes:

- Rīgas Stila un modes tehnikums

- Jūrmalas profesionālā vidusskola

Samazināt

Ietvarstruktūras līmenis

EKI līmenis

Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).

EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.


Uz Jēdzienu sadaļu
?

3

LKI līmenis

Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (LKI) ir 8 līmeņi. (1. – zemākais, 8. – augstākais).

Līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.

LKI ietver izglītības pakāpes, sākot no pamatizglītības (1. līmenis – speciālā pamatizglītība) un beidzot ar augstāko izglītību (8. līmenis – doktors).


Uz Jēdzienu sadaļu
?

3

Profesionālās kvalifikācijas līmenis

Latvijā pastāv piecu profesionālās kvalifikācijas līmeņu (PKL) sistēma (1. – zemākais, 5. – augstākais).

PKL sistēmā ir iekļautas tikai profesionālās izglītības kvalifikācijas (pamatizglītības, vidējā un augstākās izglītības pakāpē).

PKL raksturo personas gatavību veikt noteiktai sarežģītības un atbildības pakāpei atbilstošu darbu.


Uz Jēdzienu sadaļu
?

2

Kvalifikācijas joma, pakāpe un veids

Tematiskā joma (ISCED)
UNESCO izveidotā Starptautiskā standartizētā izglītības klasifikācija - ISCED (International Standard Classification of Education).

Izglītības tematiskā joma un programmu grupa ir ISCED klasifikācijas tematiskie līmeņi.
?

Individuālie pakalpojumi (81)

Izglītības programmu grupa (ISCED)

Floristikas pakalpojumi (817)

Kvalifikācija izglītības pakāpē
LKI iekļautās Latvijas izglītības sistēmas pakāpes:
- pamatizglītība
- vidējā izglītība
- augstākā izglītība
?

Pamatizglītība

Kvalifikācijas veids
Latvijas izglītības veidi:
-vispārējā izglītība
-profesionālā izglītība
-akadēmiskā izglītība
?

Profesionālās izglītības kvalifikācija (tālākizglītība)

Pilna vai daļēja

Pilna kvalifikācija

Cita informācija

Valsts izglītības informācijas sistēma

Nacionālā izglītības iespēju datubāze

Aktīva kvalifikācija

Pēdējie labojumi: 26.01.2024

Ievietots: 07.05.2016