Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).
EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.
Uz Jēdzienu sadaļu
Informācija par Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrā (LKI) iekļautajām kvalifikācijām
3
3
2
1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas priekšstata līmenī:
1.1. veselīga uztura pamatprincipi;
1.2. saskarsmes pamatprincipi;
1.3. pārtikas apriti reglamentējošie pamata normatīvie akti.
2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī:
2.1. dzīvnieku anatomiskā uzbūve;
2.2. produktu izgatavošanā izmantojamās gaļas sensorais (organoleptiskais) un laboratoriskais novērtējums;
2.3. prasības attiecībā uz materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku;
2.4. iekšējās kontroles sistēmas pamatprincipi pārtikas uzņēmumā;
2.5. vispārējās higiēnas prasības gaļas produktu izgatavošanas uzņēmumā;
2.6. informācija par tālākizglītības iespējām;
2.7. informācijas tehnoloģiju izmantošana;
2.8. profesionālie termini valsts valodā.
3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī:
3.1. gaļas produktu izgatavošanas metodes un paņēmieni;
3.2. labas ražošanas prakse;
3.3. higiēnas prakse;
3.4. nepieciešamais gaļas, pārtikas piedevu un palīgmateriālu daudzums uzdevuma izpildei un to atbilstība nekaitīguma un kvalitātes prasībām;
3.5. tehnoloģisko iekārtu, instrumentu un aprīkojuma ekspluatācijas noteikumi;
3.6. gaļas produktu izgatavošanas atbilstība tehnoloģiskajām instrukcijām un higiēnas prasībām;
3.7. gaļas, pārtikas piedevu un palīgmateriālu uzglabāšanas režīmi;
3.8. gaļas produktu marķēšanas noteikumi;
3.9. gaļas produktu sensorais (organoleptiskais) un laboratoriskais novērtējums;
3.10. tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas pamatprincipi;
3.11. darba tiesiskās attiecības;
3.12. darba aizsardzība (elektrodrošības un ugunsdrošības noteikumi, individuālie darba aizsardzības līdzekļi);
3.13. vides aizsardzība;
3.14. pirmās palīdzības sniegšana;
3.15. profesionālās un vispārējās ētikas pamatprincipi;
3.16. valsts valoda.
1. Pārzināt pārtikas apriti reglamentējošos normatīvos aktos un uzņēmuma iekšējās kontroles sistēmas prasības.
2. Racionāli iekārtot gaļas produktu izgatavošanas darba vietu.
3. Identificēt dzīvnieku sugu gaļu.
4. Noteikt nepieciešamo gaļas, pārtikas piedevu un palīgmateriālu daudzumu un novērtēt to atbilstību pasūtījuma izpildei un kvalitāti.
5. Pārzināt un izvēlēties gaļas produktu izgatavošanas metodes un paņēmienus.
6. Pārzināt gaļas, pārtikas piedevu un palīgmateriālu uzglabāšanas režīmus.
7. Izprast gaļas produktu izgatavošanas darba uzdevumu.
8. Sagatavot un lietot gaļas produktu izgatavošanas iekārtas, instrumentus un aprīkojumu atbilstoši to funkcijām.
9. Profesionāli izgatavot gaļas produktus atbilstoši higiēnas prasībām.
10. Saskatīt un novērst gaļas produktu izgatavošanas procesā radušās neatbilstības, analizēt to cēloņus un vajadzības gadījumā informēt tiešo darba vadītāju.
11. Nodrošināt gaļas produktu izgatavošanas iekārtu atbilstošu ekspluatāciju (izjaukšanu, mazgāšanu, dezinficēšanu un salikšanu).
12. Lietot atbilstošus tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus.
13. Izprast gaļas produktu marķējumu.
14. Izgatavojot gaļas produktus, nepakļaut riskam sevi un citas personas.
15. Ievērot profesionālos un vispārējās ētikas pamatprincipus.
16. Uzklausīt norādījumus un sadarboties ar tiešo darba vadītāju.
17. Uztvert, izvērtēt un izmantot darba kvalifikācijas pilnveides procesā iegūto informāciju.
18. Ievērot darba tiesisko attiecību normas.
19. Novērtēt un lietot individuālos darba aizsardzības līdzekļus un darba apģērbu.
20. Ievērot darba aizsardzības, elektrodrošības un ugunsdrošības normatīvo aktu prasības.
21. Ievērot drošības zīmes un reaģēt uz drošības signāliem.
22. Prast rīkoties ugunsgrēka, elektrotraumu un citu avāriju gadījumos.
23. Sniegt pirmo palīdzību.
24. Veikt darba pienākumus atbilstoši vides aizsardzības normatīvo aktu prasībām, nekaitējot videi.
25. Veikt darbu patstāvīgi un uzņemties atbildību par sava darba rezultātu.
26. Pārvaldīt valsts valodu.
27. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā.
1. Spēja izprast un ievērot labas higiēnas prakses vadlīnijas gaļas produktu izgatavošanā.
2. Spēja sensori (organoleptiski) novērtēt gaļas produktu izgatavošanā nepieciešamo resursu daudzumu un to kvalitāti plānotā pasūtījuma izpildei.
3. Spēja racionāli sakārtot darba vietu un izgatavot gaļas produktus.
4. Spēja izgatavot gaļas produktus atbilstoši uzņēmuma noteiktajām tehnoloģiskajām prasībām.
5. Spēja sagatavot un lietot tehnoloģiskās iekārtas, instrumentus un aprīkojumu atbilstoši to funkcijām gaļas produktu izgatavošanas procesā.
6. Spēja lietot atbilstošus tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus.
7. Spēja pielāgoties izmaiņām uzņēmuma iekšējās kontroles sistēmā, tai skaitā jaunu tehnoloģiju ieviešanā, tehnoloģisko iekārtu un aprīkojuma pilnveidošanā.
8. Spēja pilnveidot profesionālas prasmes, izvērtēt un radoši izmantot pieredzi gaļas produktu izgatavošanā.
9. Spēja zināt un ievērot gaļas produktu marķēšanas principus.
10. Spēja sekot līdzi aktuālajām tendencēm un jaunākajām tehnoloģijām gaļas produktu izgatavošanā, izmantojot dažādus informatīvos avotus un informācijas tehnoloģijas.
11. Spēja veikt darbu patstāvīgi vai grupā un uzņemties atbildību par sava darba rezultātu.
12. Spēja ievērot profesionālās un vispārējās ētikas pamatprincipus.
13. Spēja ievērot saskarsmes pamatprincipus sadarbībā ar klientiem un kolēģiem.
14. Spēja ievērot darba tiesisko attiecību normas.
15. Spēja praktiski izmantot individuālos darba aizsardzības līdzekļus, ievērot elektrodrošības, ugunsdrošības normatīvo aktu prasības un uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumus.
16. Spēja sniegt pirmo palīdzību.
17. Spēja ievērot vides aizsardzības normatīvo aktu prasības un veikt darba pienākumus, nekaitējot videi.
18. Spēja sazināties valsts valodā.
19. Spēja izprast pārtikas aprites normatīvajos aktos lietotos jēdzienus un gaļas produktu izgatavošanas procesu profesionālo terminoloģiju.
3
3
2
3
Ražošana un pārstrāde (54)
Izglītības programmu grupa (ISCED)Pārtikas ražošanas tehnoloģijas un izstrādājumu izgatavošana (541)
Kvalifikācija izglītības pakāpēPamatizglītība
Kvalifikācijas veidsProfesionālās izglītības kvalifikācija (tālākizglītība)
Pilna vai daļējaPilna kvalifikācija
Gaļas produktu izgatavotājs veic gaļas produktu izejvielu/ starpproduktu transportēšanas, ražošanas, iepakošanas un/ vai pēcapstrādes darbus.
Kvalifikācijas tips:Cita informācija
Aktīva kvalifikācija
Pēdējie labojumi: 24.10.2024
Ievietots: 21.11.2019